Šoštanj v znamenju gumbov

7:13

V Mestni galeriji Šoštanj bodo danes ob 19. uri odprli občasno razstavo Muzeja Velenje z naslovom Gumbi in gumbarstvo v Šaleški dolini.

V Šoštanju je nekoč delovalo podjetje Galib, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo plastike, med drugim je izdelovalo tudi gumbe. Podjetje, ki je imelo veliko zaposlenih in je pomembno prispevalo k razvoju tamkajšnjega okolja, je leta 1978 nehalo delovati v Šoštanju, saj se je združilo z velenjskim podjetjem Integral. Iz obeh podjetij je kasneje nastal Veplas. Je pa s Šoštanjem povezana tudi družina Dolejši, pojasnjuje sodelavka Zavoda za kulturo Šoštanj Milojka Bačovnik Komprej.

Razstava zgodovino gumbarstva v Šaleški dolini predstavlja na panojih in plakatih, seveda pa bo moč videti tudi različne zanimive gumbe, je še povedala Milojka Bačovnik Komprej.

Ob odprtju razstave, ki jo je pripravila sodelavka Muzeja Velenje Pina Špegel, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi kratek dokumentarni film o zgodovini gumbov in gumbarstva. Razstava bo v Mestni galeriji Šoštanj na ogled celo podjetje, saj želijo tudi z njo oživiti Trg bratov Mravljakov. Septembra si jo bodo ogledali tudi učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha, ki bodo tako spoznali del zgodovine svojega domačega kraja.

TS
Foto: GrupA

_L3U0082
Del kataloga modnih gumbov podjetja Dolejši.

narocite-nt