GCC na daljavo – (ob)šolski utrip v karanteni

12:35

Na Gimnaziji Celje – Center se je pester utrip šolskih in obšolskih dejavnosti v zadnjem mesecu skoraj v celoti preselil na svetovni splet.
Pred približno mesecem si najbrž nihče ni mogel predstavljati, da se bo v državi zaradi nevidnega sovražnika ustavilo življenje. Nenavaden čas je pred svojevrsten izziv postavil tudi vzgojno-izobraževalne zavode, ki so z delom na daljavo začeli postavljati nove mejnike v zgodovini slovenskega šolstva. Kar se je 13. marca zdelo nemogoče, je zdaj nova resničnost. Dijaška skupnost GCC in Dijaški razvojni tim ter spletni časopis Sledko so že od začetka izrednih razmer skrbeli za to, da so šolske vsebine pri delu na daljavo dobile tudi kratkočasne dopolnitve. Po približno mesecu tako v spletni obliki izvajamo šolske prireditve, tematske tedne (vode, zdravja, knjige, Zemlje), številne šolske natečaje, med katerimi nedvomno izstopa zelo kreativna akcija #GCCostanidoma, izvedli smo celo predajo ključa in čopiča, kot tradicijo maturantskih razredov, česar kljub spremenjenim okoliščinam dijaki in učitelji ne želijo opustiti. Na spletu so svoje mesto našle tudi obšolske dejavnosti – na daljavo vadijo glasbene zasedbe, gledališke skupine, dijaki igrajo šah, debatirajo, imajo bralni klub, prostovoljno delo, Mepi, športne dejavnosti, nastajajo umetniški, tehnični in naravoslovni projekti ter številni izdelki, na splet se v prihodnjih dneh selijo tudi predavanja iz cikla Koristnost nekoristnega. Ob tem nastajajo številne nove pobude in projekti, ki jih na GCC želijo nadaljevati tudi v prihodnje.

GCCostanidoma
Predpočitniški teden bo nedvomno zaznamovalo dogajanje ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, ki so mu na GCC posvetili cel teden. Od številnih člankov, ki jih dijaki pripravljajo za spletni časopis Sledko, do osrednjega dogajanja 23. aprila, ki se bo začelo ob 8. uri na socialnih omrežjih GCC z branji dijakov in učiteljev, nadaljevalo ob 17. uri spletnim pogovorom s celjsko pesnico in pisateljico Evo Kovač, ob 18. uri z razglasitvijo natečaja Ali govoriš emojščino? v organizaciji MKC Maribor (med finalisti je tudi dijakinja GCC Eva Šket) in zaključilo z nočjo branja ob 20. uri na Facebook strani festivala Izrekanja s poetičnim recitalom celjskih dijakov zbranih v pesniškem krožku GCC z mentorjem Kristianom Koželjem.
Pestro pa bo tudi maja, ko se na splet selijo teden Evrope, letna študijska razstava dijakov umetniške gimnazije – likovne smeri, akademija ob zaključku šolskega leta in tradicionalni teden čokolade.

GD

Maturant Blaž Hrovat, predsednik Dijaške skupnosti GCC in član Dijaškega razvojnega tima: »GCC dela enostavno drugačno pester preplet šolskega in obšolskega dela, zato smo dijaki in učitelji že ob začetku dela na daljavo sklenili, da bomo vse projekte, ki smo si jih zadali v začetku šolskega leta, tudi izpeljali. Mislim, da pestrost naše ponudbe dokazuje, da znamo znanja pridobljena pri pouku tudi udejanjati v številnih dogodkih in akcijah, ki jih ne more ustaviti noben virus. Velik odziv dijakov, staršev in učiteljev, ki se na daljavo družimo tudi v obšolskem času dokazuje, kako pomemben je ta del šole, saj z njim velikokrat dobimo dodatno motivacijo tudi za šolsko delo, predvsem pa za osebnostno in profesionalno rast.«

Sestanek bralnega kluba in vaje GCC impro lige (Foto: arhiv GCC)
GCC bralni klubGCC impro liga

 

Deli