Glasbeno popotovanje za 50 uspešnih let

8:00

Praznovanje 50 letnice Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur je včeraj pospremil slavnostni koncert v športni dvorani Osnovne šole Hruševec. Prva generacija učencev se je v šolskem letu 1968/69 učila le dveh glasbil – harmonike in klavirja. Na sinočnjem dogodku pa so komorni sestavi in uspešni učenci prikazali vso pestrost svojega glasbenega ustvarjanja.

DL3U0227
Ravnateljica Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur Simona Zdolšek

Na 50 letno glasbeno popotovanje so nas včeraj popeljali trobilna komorna zasedba, klavirski duo, pa sestavi godalcev, tolkalcev, pihalcev in še številni drugi nadarjeni učenci. Slednji pod okriljem glasbene šole spoznavajo najrazličnejšo glasbeno literaturo, iščejo svoj glasbeni izraz, spoznavajo, kaj pomeni trdo delo. Prav tako rasejo v boljše ljudi, je poudarila ravnateljica Simona Zdolšek. “Ob vzgoji in izoraževanju se družijo, sodelujejo, dobivajo motivacijo za delo. Nasploh rasejo v svojem čustvenem svetu in postajajo pripadni umetnosti.”

Osrednja pobudnika za ustanovitev šentjurske glasbene šole sta bila Breda Svetina in Ludvik Mastnak. Začetki so bili skromni. Tako je šola denimo leta 1971 pridobila en rabljen klavir, eno novo in eno rabljeno harmoniko in eno kitaro. V prvem desetletju so se učenci predstavili na dveh letnih samostojnih koncertih, ki jih je ob vsaj dveh priložnostih posnel tudi Radio Celje. Prvo šolsko leto je pouk obiskovalo 32 učencev, od takrat naprej se je zanimanje za vpis podeseterilo.

DL3U0269

Šola, ki se ponaša z imenom šentjurskih rodoljubov, skladateljev Gustava, Benjamina in Josipa Ipavca, se še zdaleč ne ozira samo nazaj. Da veter v jadra daje že najmlajšim, je včeraj med drugim dokazala 12 letna Tinka Muk, s svojo uglasbitvijo himne bogata Slovenija.

TS
Foto: GrupA

DL3U0200