Gorenje lani z več kot milijonom evrov čistega dobička

V Gorenju načrtujejo nadaljnjo rast prihodkov in dobička

8:11

Čeprav je Gorenje že novembra opozorilo, da vseh načrtovanih ciljev ne bo moglo izpolniti in da je dobiček ogrožen, je skupina po včeraj objavljeni oceni lani ustvarila 1 cela dve milijona evrov čistega dobička. Prihodki znašajo milijardo 307 milijonov evrov, kar je skoraj 4 odstotke več kot predlani.

gorenjeK rasti so najbolj pripomogli višji prihodki od prodaje v Rusiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Bližnjem in Daljnem Vzhodu ter na trgih Amerike, Azije in Avstralije.

Za letos v Gorenju načrtujejo nadaljnjo rast prihodkov in tudi čistega dobička, ki naj bi bil od lanskega višji za skoraj 7 milijonov evrov. Še naprej naj bi povečevali prodajo na trgih zunaj Evrope ter okrepili deleže na pomembnih evropskih trgih. Med gospodinjskimi aparati načrtujejo največjo, 14 in pol-odstotno rast prodaje pralno sušilnih aparatov. Prodaja kuhalnih aparatov naj bi se povečala za 13 odstotkov, pralno pomivalnih aparatov pa za 7 odstotkov in pol. Letos naj bi Gorenje svoje čiste finančne obveznosti znižal za 75 milijonov evrov, predvsem zaradi prodaje družb, ki ne sodijo v njegovo osnovno dejavnost. Oceno poslovanja in gospodarski načrt za leto 2018 je že obravnaval nadzorni svet Gorenja.

Seznanil se je tudi s postopki, povezanimi s posojilom ruski družbi Intersolar. Ker so bili vsi postopki zaključeni v letu 2012 in je bilo posojilo skupaj z obrestmi že v celoti poplačano, je nadzorni svet sklenil, da se s tem primerom ne bo več ukvarjal. Na predlog predsednika uprave Franja Bobinca in revizijske komisije pa se je odločil, da se v najkrajšem možnem času pregleda sponzoriranje ruskega nogometnega kluba Torpedo.

JANJA INTIHAR

Foto: arhiv NT&RC

narocite-nt

Deli