Gospodarska kriza, seksualna revolucija ali porast ločitev?

11:53

Šestdeseta so bila desetletje, ki je prineslo kar nekaj novosti. Tudi na Celjskem. Pomenila so prelomnico v političnem in upravnem oziru, občina Celje je dobila močno vlogo. To je bil čas šolske reforme, otroški vrtci so pridobivali veljavo, okrajno sodišče je dobilo novo sodno palačo, gospodarstvo je zaradi zastarele opreme doživelo zastoj in krizo, kultura je bila podhranjena, a precej bolje se je godilo športu, ki je izrazito napredoval na vseh področjih. Vse to je predstavljeno na razstavi Dekade: šestdeseta, ki je na ogled v Zgodovinskem arhivu Celje.

Zgodovinski arhiv Celje, razstava Dekade 60
Foto: SHERPA

»Z izbiro arhivskih dokumentov arhivisti nismo želeli narediti celostnega pregleda šestdesetih, enako tudi nismo želeli dati samo naše interpretacije tega obdobja, ampak z razstavo arhivskega gradiva poskušamo nagovoriti obiskovalce, da z njihovo pomočjo dopolnimo sliko šestdesetih,« je direktor arhiva dr. Borut Batagelj razložil koncept razstave. »Po svoje bo morda kdo presenečen, da razstava in katalog ne odražata vseh gibanj in sprememb, ki so jih šestdeseta pregovorno prinesla v naše okolje. Z gradivom želimo odpreti razmišljanje in ne zapreti interpretacije.«

Nedelja, ko se je govorilo le o nogometu

00-nosilna-moštvo-Kladivarja-2Če kultura ni dobila vetra v svoja jadra, ga je dobil šport. Ta je napredoval na vseh področjih. To je bilo desetletje, ko je celjski šport polnil strani Celjskega tednika, predhodnika Novega tednika. Še posebej je zanimivo branje v številki 28, letnik 1964. Novinar Milan Božič je doživeto opisal kvalifikacijsko tekmo za vstop NK Kladivarja v II. zvezno ligo. »Zanimanje za ta odločilen dvoboj je bilo takšno, kot ga celjska športna javnost ne pomni. Tekma je spravila na noge vse tiste, ki se sicer za nogomet ne zanimajo. Tisto nedeljo se v Celju ni govorilo o ničemer drugem kot samo o nogometu: bo Kladivar uspel ali ne?« 11 domačih igralcev je 12. julija 1964 na Glaziji v povratni tekmi proti Karlovcu pred več kot 7 tisoč gledalci uspelo zagotoviti zgodovinski uspeh. A klub je v II. zvezni ligi ostal le eno sezono. Nesporne športne zvezde so bili celjski atletinje in atleti. Članice in člani niso prinašali le državnih naslovov, ampak so bili redni udeleženci evropskih prvenstev in to je bilo desetletje, ko so močno prevladovali na olimpijskih igrah. Posebno zgodbo iz Celja so v širni svet ponesle mednarodne igre šolarjev. Metod Klemenc je s somišljeniki uresničil idejo prve mednarodne pionirske olimpijade.

BARBARA GRADIČ OSET

narocite-nt

Deli