Gospodarstvo vztraja pri pravočasni gradnji ceste

11:46
Blaž Nardin
Predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice dr. Blaž Nardin.

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica skupaj s koroško zbornico vnovič opozarja, da je odlašanje gradnje severnega kraka 3. razvojne osi nedopustno. Poudarja, da je gospodarstvo v šaleški dolini in na Koroškem pomembno za razvoj vse države, sodobna cestna infrastruktura pa je pri tem osnovni pogoj. Dars zelene luči za projektiranje hitre ceste na odseku med Šentrupertom in Velenjem ne da zaradi vložene pobude za oceno zakonitosti državnega prostorskega načrta za traso ceste.

Predsednika Savinjsko-šaleške in Koroške gospodarske zbornice menita, da je zavlačevanje pri izvedbi projekta nedopustno, saj odlični rezultati gospodarstva v zadnjih letih omogočajo načrtovano naložbo. V preteklem letu sta bili obe regiji močno vpeti v mednarodno okolje. V savinjsko-šaleški regiji so družbe izvoz povečale za 15 odstotkov. Predsednik omenjene zbornice dr. Blaž Nardin:

Na Ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da Dars soglasja za začetek projektiranja hitre ceste na odseku med Šentrupertom in Velenjem ni dal, ker je bila najprej vložena ustavna pobuda, nato pa s pomočjo občin Polzela in Braslovče še ustavna presoja zakonitosti državnega prostorskega načrta za traso ceste. Infrastrukturno ministrstvo odločitev Darsa razume. Ker ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve, bi lahko Darsu kdo očital nesmotrno porabo proračunskega denarja, če na že odkupljenih zemljišč ne bi mogel graditi. Prav tako bi bili prizadeti občani, ki bi jih preselili, njihove nepremičnine pa odkupili. Zemljišč pa kasneje, zaradi odločitve ustavnega sodišča morda ni ti ne bi mogli uporabili, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu.

TS
Foto: GrupA

DL3U8756