Gripa: celjska bolnišnica omejila obiske

12:18

Na Celjskem epidemije gripe zaenkrat še ni, se je pa povečalo število tovrstnih okužb. Splošna bolnišnica Celje je danes omejila obiske bolnikov na eno zdravo osebo. Ukrep velja za vse bolnišnične oddelke razen za ginekološko-porodniški oddelek. Na njem obiski do preklica niso dovoljeni. Dovoljen je le obisk očeta pri novorojenčku in mamici. V bolnišnici še opozarjajo, da si morajo ljudje ob prihodu in odhodu obvezno razkužiti roke ter upoštevati navodila zdravstvenih delavcev. Je pa pojav večjega števila tovrstnih okužb za to obdobje tudi značilen.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je še vedno pravočasno cepljenje. To je priporočljivo za vsakogar, še posebej za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, in za osebe z imunsko oslabelostjo ter za majhne otroke in nosečnice.

cepljenje1
Foto: Pixabay

Preventivni ukrepi so tudi dobra telesna kondicija, gibanje na svežem zraku, zdrava prehrana in pravilna higiena rok in kašlja. Kašljamo vedno v rokav roke in nikoli v dlan.

Zakaj tako, pojasnjuje predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta RS za javno zdravje prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med.:

Ključno je tudi vedeti naslednje:

Pri večini bolnikov zdravljenje s protivirusnimi zdravili ni smiselno. Priporočljiva so sicer zdravila za zniževanje telesne temperature v primeru vročine.

gripa

Jemanje antibiotikov v primeru gripe, edino če ni ni bakterijskih zapletov, pa je brez smisla in je lahko celo škodljivo.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli