Gumbom modne smernice narekuje tudi Armani

10:20

Če se dotakneš gumba, ti bo prinesel srečo, radi rečemo. In srečo je prinesel tudi več generacijam družine Dolejši. Štefan Dolejši je s Češke prišel v Slovenijo in pomagal pri zagonu vseh gumbarskih podjetij pri nas. Kljub propadu velikih tekstilnih podjetij v Sloveniji in Jugoslaviji je družina ohranila največje gumbarsko podjetje v državi. Danes majhno družinsko obrt Dolejši modni gumbi v Podlogu pri Šempetru nadaljujeta Štefanovi vnukinji Saša in Nataša.

»V povprečju mesečno izdelamo 250 tisoč gumbov. Če je na razpisu za izdelavo vojaških ali policijskih uniform uspešno podjetje, ki sodeluje z nami, lahko številke v tistem letu bistveno poskočijo od povprečja. V letu torej izdelamo nekaj milijonov gumbov, lahko tudi bistveno več,« pojasni Nataša Dolejši. Magistrica agronomije je bila pred približno petnajstimi leti v podjetju zaposlena le eno leto, ko so v proizvodnjo uvedli laser. Nato je delala v svoji stroki. Tudi Saša Dolejši Rebec, ki je po poklicu aranžerski tehnik, je delo v družinskem podjetju spremljala bolj od daleč. A od leta 2014 sestri skupaj kljubujeta izzivom. Majhno podjetje, ki ima danes štiri zaposlene, želita še bolj usmeriti v tujino.

banner-teal

TINA STRMČNIK
Foto: GrupA

Več v tiskani izdaji Novega tednika!

»Če nam na srajci odpade en gumb, ne gremo po novega, ampak po novo srajco. Takšno mišljenje je dolgoročno napačno,« opozarja Nataša Dolejši, ki nadaljuje družinsko tradicijo gumbarstva. Ta izvira vse od časov po drugi svetovni vojni.

_L3U0026
Podjetje vodi Nataša Dolejši (desno), ki sprejema pomembnejše poslovne odločitve. Saša Dolejši Rebec se bolj ukvarja z marketinškimi dejavnostmi in z izdelovanjem nakita, oblikovanjem, s postavitvijo in fotografiranjem gumbov, spletnim marketingom.

_L3U0077
Gumbe v zadnjem času veliko delajo iz oljčnega lesa, pa tudi iz kokosove luščine, školjk in ekvadorskega oreha. Izdelujejo jih tudi iz rogov jelenjadi in srnjadi. Za izdelavo gumbov iz umetnih materialov uporabljajo večinoma poliestrsko smolo.