Hodil po zemlji sem naši – Aškerc popotnik

15:05

V popoldanskem času se je v četrtek, 21. aprila, v OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice začel že 8. tabor Skriti zaklad, ki se ga je udeležilo 49 učencev in učenk. Letošnji tabor je bil posvečen 160. obletnici rojstva Antona Aškerca, temi šolskega parlamenta Pasti odraščanja in Slovenskim dnevom knjige.
Nadarjeni učenci so pod vodstvom mentorice gospe Kovačič izvedli delavnice o pasteh odraščanja. Iskali in nizali so ideje, kako zdravo živeti, in se urili v ozaveščanju trenutnega počutja, okušanja …
Učenci dodatnega pouka pri slovenščini so pripravljali prireditev v počastitev 160. obletnice rojstva Antona Aškerca. Tokrat so bolj podrobno raziskali Aškerca popotnika. Zbrali so pesmi, odlomke iz potopisov, oboje povezali z veznim besedilom in vmes zaigrali nekaj kratkih skečev.
Pevci in pevke MPZ Žarek pa so pod vodstvom gospe Štigl pripravljali nove pesmi, tudi dve Aškerčevi. Z njimi so popestrili prireditev in ji dali še glasbeni pečat.
Ob 17. uri je bila v dvorani GD Rimske Toplice prireditev Hodil po zemlji sem naši – Aškerc popotnik. Soorganizirala jo je Knjižnica Laško v okviru Slovenskih dnevov knjige. Zelo lepo minimalistično sceno je prispevala Jasmina Oblak, ki je narisala nekaj motivov z Aškerčevih potovanj.Priprave na nočno branjePriprave na nočno branje

V večernih urah so na okrogli mizi učencem o pasteh odraščanja nekaj koristnih informacij posredovali bivši učenci naše šole. »Čisto nekaj drugega je, če kaj povedo skoraj naši vrstniki, kot če nam o tem predavajo učitelji. Bolj verjamemo,« je rekla ena od učenk.
In potem? Ja, potem se je začel tisti del tabora, ki so ga mnogi težko pričakovali. Noč branja – noč, lučke, šepetanje, ležanje na blazinah in branje. Branje, vse do … No, ja. Nekateri so zdržali do 2. ure, nekateri so omagali že prej.
Tako smo malo debatirali, malo recitirali, malo peli, malo brali in tokrat na veliiiiko klepetali. In je to tudi prav, kajti klepetali smo brez mobilne tehnologije in si gledali v oči. Huraaaa!
»Imeli smo se prav fajn,« so rekli vsi v en glas. Mentorice tudi.

MILENA SUHODOLČAN
v imenu ekipe mentoric
Foto: Jasmina Oblak

Deli