»Huda vojska« kosmatincev

14:20

V rubriki Predstavljamo vzreditelje smo tokrat obiskali psarno de la Grande Armeé. Pet psov, mačka, dva odrasla in dve najstnici živijo v hiši v Lokrovcu – za Napoleonovo veliko armado jih sicer še ni dovolj, nekoč pa – kdo ve … Psarna de la Grande Armeé je namreč dobila ime po eni glavnih pariških avenij, poimenovani po Napoleonovi veliki armadi. Tablo je v nekem antikvariatu opazila Polona Zabukovšek in ko je bilo treba pred štirimi leti na hitro izbrati ime za novoustanovljeno psarno, je ocenila, da bo to najbolj primerno. Nekoč bo imela psov kot za »hudo vojsko«.
Že zdaj je nabor pasem in kosmatih primerkov v hiši izredno zanimiv, saj so pri nas manj običajne, Polona pa je dve od treh celo prva pripeljala v Slovenijo.
Skoraj iz oči v oči se srečaš z irskim volčjim hrtom Seanom, ki je predstavnik najvišje pasme na svetu, a hkrati izredno umirjen in dobrodušen. Podoben, a malo manjši je Pascal, prvi škotski jelenar pri nas. Ni še star leto dni, njegov značaj je blag kot pri hrtu, je veseljak, živi dlje ter lažje prenaša vročino. Majhen in zelo glasen je Lenny, predstavnik mejnih terierjev, ki ne mara tujcev v hiši, medtem ko sta psička Matilda in samček Samo drugačna in bi se brez težav prodala za košček salame, kot ju opiše Polona.

Več v tiskani izdaji Novega tednika 15. junija 2017

TC, foto: osebni arhiv

mulca

Veliki Sean, predstavnik pasme irskih volčjih hrtov, in mali Samo, mejni terier

banner-ntrc-martinovanje