Slovensko gospodarstvo še vedno poganja industrija

16:37

Na celjskem sejmišču se je danes začel drugi mednarodni industrijski sejem, na katerem 700 razstavljavcev iz 32 držav na 21.000 kvadratnih metrih razstavnih površin do petka predstavlja okoli 900 blagovnih znamk. Sejem je odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je povedal, da kovinska industrija predstavlja tretjino slovenskega izvoza. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup pa je v nagovoru povedal, da Slovenija sodi v skupino držav, kjer je industrija še vedno ključni motor gospodarskega razvoja.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je opozoril, da je dobršen del storitvenega sektorja odvisen od naročil in kondicije industrije. Ob tem je opozoril, da nas ne smejo zavesti statistični podatki, ki kažejo, da je delež industrije v BDP-ju padel pod četrtino. Dejal je, da brez zdravih industrijskih projektov obstane večina gospodarstva v državi. »To ne pomeni, da se ne zavedamo pomena storitev tako imenovane kreativne industrije, logistike, turizma in trgovine za nacionalno blagostanje. Vendar mi nimamo tisoč kilometrov Jadranske obale, niti nimamo rudnikov zlata, mi moramo iz nič ustvariti nekaj, kar bomo lahko prodali v tujini.« Gorjup je prepričan, da vse to slovenska industrija zadnjih 25 let počne zelo dobro. »Čeprav smo se v tem času soočili z eno globalno in več regionalnimi ali povsem lokalnimi krizami, smo lahko na rezultate industrijskega razvoja več kot ponosni. Izvoz smo povečali za šest odstotkov, potrojili smo dodano vrednost, v zadnjem obdobju smo močno utrdili finančno in ekonomsko stabilnost podjetij, ki so se močno razdolžila. Priča smo novemu investicijskemu valu, predvsem v nove tehnologije, sodobne procese in višje kompetence zaposlenih.«
Gorjup je v nagovoru izpostavil pomanjkanje tehničnega kadra, s katerim se spopadajo tudi drugod po Evropi. Že sedaj primanjkuje strojnih inženirjev, tehnikov in mojstrov, poudarja. »Naša skupna naloga je, da za razvoj slovenske družbe zagotovimo takšen izobraževalni sistem, ki bo z roko v roki z gospodarstvom populariziral in dvignil ljubezen do tehnike in omogočil vseživljenjski razvoj ter napredovanje znotraj vseh poklicnih skupin.«
Predsednik Gospodarske zbornice je prepričan, da bo gospodarstvo še uspešnejše, če mu bo z razvojem sledila tudi celotna javna uprava. Ob tem je izpostavil več kot 20 tisoč predpisov, ki jih morajo pri svojem delu upoštevati slovenska podjetja.

Kovinska industrija kot gonilna sila
Da je industrija ključnega pomena za obstoj in nadaljnji gospodarski razvoj se zaveda tudi minister Zdravko Počivalšek, ki je še posebej izpostavil kovinsko industrijo. »Ta predstavlja tretjino prometa, tretjino dodane vrednosti in tretjino vsega izvoza slovenske pridelovalne industrije.« Počivalška vesli predvsem to, da slovenska industrija izvozi kar tri četrtine izdelkov. Največ v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Francijo. Počivalšek ocenjuje, da državo in gospodarstvo v prihodnje čakajo številni izzivi kot so krožno gospodarstvo, spodbujanje razvojnih partnerstev, internacionalizacija slovenskih podjetij, ki se želijo predstaviti na sejmih v tujini, ter digitalizacija majhnih podjetij. in obljubil, da bo ministrstvo podjetjem tudi finančno pomagalo z razpisi za povratna in nepovratna sredstva.
Po ministrovih besedah slovenska kovinska industrija izvaža največ v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Francijo. Ocenil je, da nas v prihodnosti čakajo izzivi, kot so digitalizacija, na novo je treba organizirati tehnološke proizvodnje procese, krožno gospodarstvo. Pri vsem tem kot minister obljublja tudi pomoč države oziroma pristojnega ministrstva, ki bo gospodarstvenikom pomagalo tako s povratnimi kot nepovratnimi sredstvi.

LKK, foto: LKK in SHERPA

narocite-nt