Intervju z Gogo Stefanovič Erjavec

10:41

O letih se ne govori, a če je pri skoraj šestdesetih videti kot štiridesetletnica, je prav, da se jo pohvali. Ples, joga in iskreni, topli odnosi jo pomlajujejo. »Če delaš z mladimi, staranje ne pride v poštev.« Čez prag Plesnega foruma Celje je stopilo več kot tri tisoč mladih, ki jih je navdušila s plesom in pozitivno energijo. Veliko se jih je s plesom tako »okužilo«, da so plesna izobraževanja nadaljevali, številni tudi v tujini. 

Stefanovic E Goga 086
Foto: SHERPA

Kaj vam pomeni ples in od kod želja po njem?

Mislim, da je to genski zapis. Rodila sem se v Pulju, kjer ples ni bil ravno pogosta izbira mladih deklet. Ko sem kot petletna deklica šla mimo kulturnega doma, kjer so imeli tudi oddelek za balet, sem slišala klavirsko spremljavo in skozi okno pokukala, kaj se tam dogaja. Videla sem balerine v dresih ob drogu, kako vadijo v skladnih gibih ob glasbi. Prizor me je popolnoma očaral. To je bil kot rečejo »karmični trenutek«, prizor, ki se ti zapiše za večno. Vstopila sem in se takoj želela vpisati. Starša sta me kasneje res vpisala, a sta rekla, da le do šole, ker potem se začne resno življenje. Pri meni se torej resno življenje nikoli ni začelo, saj še vedno plešem.

Plesni forum Celje je v tem času postal tudi središče kulturnega dogajanja. Organizirali ste več kot tristo prireditev in poskrbeli za gostovanje res izjemnih umetnikov, od slovenskih do tujih. Je kdo še na seznamu, ki si ga želite pridobiti v forum?

Na koncu smo se pogovarjali že o gostih, kot je recimo Tom Jones (smeh). Koncerte smo poimenovali »kvalitetni butik koncerti«. Vsi gosti so bili navdušili nad energijo prostora in energijo, ki ju oddajava z možem Dušanom, s katerim sva res predana plesu in kulturi. Prvi butični koncert je bil z Arsenom Dedičem, ki je meni ljub umetnik, človek za dušo. Drugi je bil z Vladom Kresnikom in Beltinško bando. Gostovali so tudi Svetlana Makarovič, Iztok Mlakar, Rade Šerbedžija … Vsi so se odzvali. Na takšnih koncertih so se zgodili krasni trenutki, ki so se vtisnili v spomin.

»Upala sem si biti drugačna po načinu razmišljanja, oblačenja, dojemanja vrednot.«

»Ples ti da občutek, kot da si večno mlad.«

Več v tiskani izdaji Novega tednika ali na valovih Radia Celje. Goga Stefanovič Erjavec je namreč bila gostja nedeljske oddaje Znanci pred mikrofonom.   

BARBARA GRADIČ OSET