Izbrani za Microsoftov projekt

19:27

Elektro-računalniško šolo večinoma obiskujejo fantje, le redko tudi dekleta. Čeprav je na začetku, ko je program Tehnika računalništva prišel v Elektro in računalniško šolo ŠC Velenje, prevladovalo število deklet. Nekateri menijo, da takšne tehnične stvari niso zanje. Vendar se najdejo tudi dekleta, kot sva midve, ki nama ni žal, da sva izbrali to pot.
Med počitnicami sva dobili sporočilo šole, da bi se lahko prijavili za projekt, ki ga organizira podjetje Microsoft. Razpisalo je tabor za dekleta, ki se zanimajo za znanost, tehnologijo, tehniko in matematiko. Tema tega tabora je bila umetna inteligenca. Za prijavo sva morali posneti videoposnetek, na katerem sva predstavili svoji ideji za uporabo umetne inteligence v vsakdanjem življenju. Bila je kar velika konkurenca, saj je bilo razpisanih 150 prostih mest za dekleta iz srednje in vzhodne Evrope.
Teden pred razpisanim datumom so nama sporočili, da sva sprejeti. Z učiteljem Gregorjem Hrastnikom sva 26. avgusta odšli na letališče Brnik in čakali na letalo do Aten. Med potjo smo srečali še tri dekleta iz Slovenije in tri učitelje, ki so bili prav tako namenjeni na ta tabor.
Naslednje jutro so se prva predavanja začela že ob deveti uri. Predstavili so nam več o glavni temi in urnik, s čim se bomo spoznavali ves teden. Po premoru za kosilo so nas razdelili v štiri skupine. Vsak dan smo se ukvarjali z različnimi programi, s katerimi so nam prikazali, kaj vse že zmoremo z umetno inteligenco. Vsak večer smo imeli tudi sprostitveno dejavnost, predvsem za druženje, da smo se bolje spoznali.
Ne le učenje
Prvi večer smo imeli vrtno zabavo in večerjo, pri čemer smo se lahko družili in pogovarjali ter poskusili nekaj kulinaričnih specialitet grške kuhinje. Naslednji večer smo imeli skupno dejavnost, na kateri smo sestavili svoj prototip premikanja prsta z umetno inteligenco. Naslednji dan so nas razdelili v manjše skupine za dejavnosti, ki so bile bolj za druženje in za zabavo. V teh skupinah smo bili vsi iz različnih držav. Na teh dejavnostih smo tudi na zabaven način več spoznali o Atenah, saj smo morali s pomočjo zemljevida preiskati tamkajšnje znamenitosti. Zadnji dan smo odšli skupaj na plažo, kjer smo najprej imeli deset nalog s tehniškim delom z računalnikom. Po teh nalogah smo dobili priznanja za dobro opravljeno delo. Nato smo imeli zabavne dejavnosti na plaži v manjših skupinah, kjer so se prištevale tudi točke. Zmagovalna skupina je dobila medalje. Sledili sta večerja in zabava na plaži.
Naslednje jutro smo se vsi odpravljali domov in tudi mi smo odšli na letalo proti Sloveniji. Skupaj sva doživeli neverjetni teden, na katerem sva videli 150 deklet, ki si želijo enako kot midve. Vpeljati znanje umetne inteligence v vsakdanje življenje in izboljšati svet. Prav tako pokazati svetu, da lahko tudi dekleta dosežemo nekaj, kar lahko pomaga ljudem in planetu.

LARA KOTNIK, JERNEJA KRAJCAR,
ERŠ Velenje

velenjevelenje1

Deli