Jaslice so starodavna lekarna

Minoritski samostan v Olimju gosti vseslovensko razstavo jaslic

15:00

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije je tradicionalno razstavo jaslic letos postavilo v cerkvi Marije Vnebovzete in minoritskem samostanu v Olimju. To nedeljo jih je po maši blagoslovil frančiškan Leopold Grčar. Do praznika Svetih treh kraljev si je razstavo mogoče ogledati vsak dan med 9. in 18. uro.
Društvo ljubiteljev jaslic svetopisemsko zgodbo o sveti družini in odrešenikovem rojstvu uradno ohranja od leta 2001. Različni izdelovalci jaslic in tisti, ki jih s posebno predanostjo postavljajo, se srečujejo že od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Kako zelo si v društvu prizadevajo ohranjati narodno izročilo in kakovostno izdelavo slovenskih jaslic, je vidno pri vsakem od upodobitev betlehemskega rojstva.
Na ogled so jaslice iz najrazličnejših materialov – od lesa, čipke, čebeljega voska, testa, papirja … Razstavljavci so več deset postavitev in razstavnih eksponatov v Olimje prinesli iz vse Slovenije. Pomen jaslic je pater Grčar podal z zgodbo odtujene družine, ki se v resničnem in prenesenem pomenu ponovno sreča prav ob na novo odkritih papirnatih jaslicah pokojne stare mame. Ker vrednosti družinskih jaslic ne merimo z umetelnostjo posameznih figur, ampak s spomini, ki jih te prebujajo. »Sporočilo jaslic je zdravilno za človekovo dušo in duha. In zato so jaslice najbolj starodavna lekarna,« je svoje razmišljanje zaključil pater.
StO

narocite-nt