Je strah zaposlenih upravičen?

V Gorenju mirijo: »Ne dogaja se nič drastičnega.«

5:50

Včeraj je lahko del zaposlenih v velenjskem Gorenju ostal doma, saj je zaradi zamude pri dobavi elektronike obstalo delo na eni od linij v proizvodnji pomivalnih strojev. V vodstvu pojasnjujejo, da ne gre za poseben primer in da izpada zaradi tega ne bo. Zaposleni in širša javnost v Šaleški dolini sicer že nekaj časa z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v podjetju. Vodstvo miri in zagotavlja, da se bo družba pod taktirko novega lastnika razvijala v napovedani smeri. Zaposleni zgolj govoricam ne verjamejo, potrebujejo dejanja.

»Usklajevanje proizvodnje se nekajkrat mesečno prilagaja potrebam in tudi ob nepričakovanih dogodkih, kot je tokratna zamuda pri dobavi elektronike, uredimo delovni proces tako, da izpada ni. Sredin prost dan bodo zaposleni na eni od linij v proizvodnji pomivalnih strojev nadomestili prihodnji četrtek, ki je bil sicer načrtovan kot prosti dan. Izpada torej ne bo, vsa naročila bodo pravočasno izpolnjena,« je ustavitev ene od linij pojasnila predstavnica podjetja Mateja Celin. V Gorenju ostro zavračajo tudi vsa namigovanja o kritični zadolženosti podjetja, ki so se v zadnjih dneh širila po dolini: »Gorenje je z novim lastnikom finančno stabilno. Bistveno smo znižali stroške financiranja, saj imamo kot del skupine Hisense boljšo bonitetno oceno, ugodnejše cene surovin … Po finančnem prestrukturiranju nas zdaj čaka še notranje preoblikovanje, ki se je začelo z uvedbo nove oblike vodenja in z imenovanjem poslovodstva. Podatke o zadolženosti smo dolžni vsako leto tudi javno objavljati v letnih poročilih. Nov lastnik je pred prevzemom opravil temeljit skrbni pregled celotnega poslovanja Skupine Gorenje.« Tudi o tem so zaposlene obvestili na zborih delavcev prejšnji teden.

gorenje
Zaradi selitve dela proizvodnje v Valjevo naj v Velenju nihče ne bi izgubil dela, zatrjujejo v vodstvu Gorenja.

Bodo šla s proizvodnjo tudi delovna mesta?
Mnogi ostajajo kljub drugačnim zagotovilom zaskrbljeni zaradi selitve dela proizvodnje v Valjevo. Tam naj bi Gorenje v dveh letih zgradilo center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi, ki bo zaposloval 2.500 ljudi. Danes je v tovarni v Srbiji 1.500 delavcev, lani so izdelali 672 tisoč aparatov. »V Valjevo smo preselili le še zadnjo preostalo linijo vgradnih hladilnikov. Neracionalno in neučinkovito bi bilo obdržati samo eno linijo celotne izdelčne skupine na tej lokaciji, medtem ko je njena celotna proizvodnja drugje. Zaradi tega nihče v Velenju ne bo izgubil dela,« zatrjujejo v Gorenju. Ob tem izpostavljajo, da je bila selitev linije načrtovana še pred prihodom novih lastnikov in bo končana aprila.
Gorenje je v zadnji četrtini lanskega leta dodatno zaposlilo delavce za določen čas, ki se jim je pogodba v začetku letošnjega leta iztekla. Celinova priznava, da je v podjetju vedno določeno število zaposlenih za določen čas, saj se tako podjetje prilagaja potrebam trga. Potrdila je zmanjšanje števila zaposlenih tudi zaradi upokojitev.

Nova tovarna konec prihodnjega leta
V okviru priprav na gradnjo nove tovarne TV-aparatov v Velenju so izvajalci končali arheološka izkopavanja na 3,5 ha veliki lokaciji znotraj Gorenja, kjer bo stal objekt. »Naslednji korak je vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja, tovarno nameravamo odpreti konec prihodnjega leta,« pojasnjujejo. Najprej bodo letno izdelali milijon televizorjev, zaradi česar naj bi zaposlili med 300 in 400 ljudi. Do leta 2023 naj bi tisoč zaposlenih izdelalo štiri milijone televizorjev letno.

LKK, Foto: arhiv NT (GrupA)