Kaj je razlog, da so celjski zdravniki začasno zamrznili namero o odpovedi?

7:38

Včeraj popoldne je bil v Zdravstvenem domu Celje interni sestanek zdravnikov, ki so z majem napovedali kolektivno odpoved zaradi nevzdržnih razmer na področju družinske medicine. Zdravniki so se včeraj dogovorili, da namero o odpovedi zamrznejo, a le do 1. junija.

Na sestanku jim je bil namreč včeraj predstavljen predlog Ministrstva RS za zdravje in Zavoda RS za zdravstveno zavarovanje, ki predlaga sprejetje aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2019. Gre za spremembe, s katerimi so zdravniki zaenkrat zadovoljni, saj je ministrstvo za zdravje ugodilo njihovi glavni zahtevi po sprejemu 1.895 glavarinskih količnikov. To je merilo za zgornjo mejo opredeljevanja zavarovanih oseb.

FA Sherpa

Ob takšnem dogovoru noben bolnik ne bi ostal brez osebnega izbranega zdravnika. Strinjajo se torej z dejstvom, da obstoječih pacientov ne bodo izpisovali in bodo zanje skrbeli še naprej. Vendar aneks še ni uradno sprejet, zato so odpovedi le zamrznili do 1. junija V kolikor do tega datuma uradnega sprejetja dogovora ne bo, bodo zdravniki svoje odpovedi uresničili. Naj spomnimo, da je odpovedi obljubilo 15 zdravnikov iz Zdravstvenega doma Celje in eden iz Zdravstvene postaje Vojnik.

Očitno je kar veliko k včerajšnjem sklepu pripomogel tudi obisk zdravstvenega ministra v Celju pred mesecem dni. Sicer se je takrat sestal le z vodstvom uprave in ne neposredno z zdravniki, čeprav je sestanek z zdravniki minister tudi pričakoval. Razmere niso lahke ves čas opozarjajo v zdravstvenem domu, kjer je zdravnike podprlo tudi strokovno vodstvo, ki že nekaj mesecev opozarja tudi na možen razpad družinske medicine, če se stvari ne bi spremenile.

O stanju v zdravstvenem domu so pred dnevi razglabljali tudi svetniki Mestne občine Celje, pred dnevi je bila tudi izredna seja sveta zavoda celjskega zdravstvenega doma, na kateri so bili tudi predstavniki sindikatov in zdravstvene zavarovalnice. V Celju imajo družinski vsi družinski zdravniki več vpisanih pacientov, nekateri tudi čez tri tisoč. Na leto je sicer razpisanih od 60 do 70 specializacij družinske medicine, prijavi pa se le kakšnih 5 ali 6 zdravnikov.

SŠol

Foto: SHERPA

Deli