Kaj je tisto, kar naredi delovno okolje zabavno?

18:44

Karaoke. Namizni tenis. Brezplačna kosila. Omenjene prednosti so ena od stvari, na katere se nekateri spomnimo, ko nas vprašajo, kakšno mora biti zabavno delovno okolje. Ali je to res vse?

zaposlovanje-07-02-2019
Na portalu monster.com so na nacionalni dan zabave na delovnem mestu (28. januar) opravili raziskavo, kjer so ugotovili, kaj je tisto, kar zaposleni vidijo kot dodano zabavno vrednost.

Zakaj bi se trudili, da je delovno mesto zabavno? Zato imamo prosti čas, kajne?
Zabavno delovno mesto je ena od sestavin, ki zaposlene spremeni v predane. Zabava spodbuja sodelovanje, timsko delo in reševanje problemov. Predani ljudje so tisti, ki radi vlagajo vase, v svoje znanje in v svojo kariero ter imajo večjo željo po tem, da se izkažejo.

Kako se naše dojemanje zabave na delovnem mestu razlikuje od raziskav?
Zabava ne pomeni neresnosti. Prav tako ne pomeni lenih zaposlenih, ki si ne želijo delati. Nekateri morda dojemajo zabavo kot izgubljanje časa ali pa nekaj, kar zmanjša produktivnost. Če so pripravljene na pravi način, lahko zabavne aktivnosti povečajo odstotek predanih zaposlenih in na dolgi rok spodbujajo razvoj zdravega delovnega okolja. Po drugi strani ozko usmerjene delovne skupine, ki si ne vzamejo časa za zabavo, kmalu izgubijo učinkovitost. Poleg tega obstaja večja nevarnost, da bodo ljudje začeli odhajati iz organizacije.

Katere so še možnosti za zabavo na delovnem mestu?
Veliko podjetij organizira inovativne dogodke in »team-buildinge«, druge pa izvajajo majhna doživetja, ki so odraz celotne mentalitete podjetja. Zabava je lahko izredno enostavna. Podjetja čez lužo slavijo dan šunke, dneve spontane hrane, kjer se jedi kar naenkrat pojavijo v skupnem prostoru z namenom skupnega druženja. Najbolj pomembno je, da se dogodki povezujejo s kulturo podjetja.

Katere so prednosti zabavnega delovnega okolja?
Zabavno delovno okolje spodbuja medsebojno povezovanje in razvoj pozitivno usmerjene organizacije. Je odličen način za sproščanje stresa in nekaj, česar se ljudje izredno veselijo. Zabava poveča kreativnost, produktivnost in entuziazem zaposlenih.

Kako izvedeti, ali ste se prijavili na delovno mesto v zabavnem okolju?
Zabavno delovno okolje se odraža že ob prvem vstopu v podjetje, saj boste kmalu občutili timski duh, dober način komunikacije in odlične osebnosti. To je energija, ki jo preprosto občutite. Zabavno okolje je večinoma sproščeno, spodbuja talentirane zaposlene in spoštuje mnenja posameznikov.

Kaj lahko še storite na delovnem mestu, da bo to postalo zabavno?
Ni enega in edinega pravilnega načina, da bi to storili. Dogodki lahko vključujejo hrano, igre, tekmovanja, dobrodelnost. Kaj je tisto, kar bi razveselilo vaše sodelavce? Izberite več aktivnosti, saj se morate zavedati, da le z eno ne boste mogli ustreči vsem. Ni nujno, da za zabavo poskrbite na ravni celotnega podjetja – dovolj je, da se začnete zabavati na vašem oddelku.

Ekipa MojeDelo.com

Povzeto po: https://www.monster.com/career-advice/article/what-makes-work-fun

narocite-nt

Deli