Kaj se bo zgodilo s sojenjem za umore v Tekačevem?

9:00

Zatem ko naj bi Kristijan Kamenik po prijetju v Italiji zaradi tihotapljenja drog ostal v tamkajšnjem priporu, je še vedno nejasno, kaj bo s sojenjem za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Kamenik je namreč še vedno edini obtoženi za smrt Frančiške in Štefana Poharca ter Viktorje in Helene Krušlin, ki so takrat umrli pod streli. Dejstvo je, da mu, če bo Kamenik za tihotapljenje droge v Italiji obsojen in tam prestajal kazen, v Celju ne bodo mogli soditi za umore. Sicer pa kriminalisti še vedno iščejo sostorilce za enega najhujših umorov v zgodovini samostojne Slovenije.

 – Več o tem je objavljeno tudi v tiskani izdaji Novega tednika. –

Zaradi določb kazenskega zakonika, ki je veljal v času umorov in ki se nanašajo na zastaralni rok tako hudega kaznivega dejanja, je za kriminaliste pomembno, da ostale vpletene izsledijo in jih do sodišča privedejo do leta 2022. Drugače se zna zgoditi, da bi sostorilci kljub prijetju ostali nekaznovani. Preučitev kazenske zakonodaje namreč kaže, da ni res, da kaznivo dejanje umora nikoli ne zastara. In dejstvo je, da je bilo na prizorišču umora več storilcev.

Milan Vogrinec SHERPA

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje Milan Vogrinec:

kristijan_kamenik_sodišče_gr_r (3)
Kristijan Kamenik

Policija zanika vsa namigovanja, ki se vrstijo že nekaj let o tem, da bi bili kakršni koli dokazi ali sledi s kraja zločina uničeni. Dokazi so. Biološke sledi tudi. Le še ostale ostale osumljence je treba najti. Sicer pa obravnava, kjer za vpletenost v umore sodijo Kameniku, se lani ni mogla začeti, ker višje sodišče še ni odločilo o pritožbi na odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo lanski predlog Kamenikove obrambe o izločitvi glavnih dokazov v tem primeru. Zdaj se bo očitno vse spet zamaknilo.

Izjava vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla:

Obstaja sicer možnost, da bi mu v Celju vseeno sodili za umore v Tekačevem, a le, če bi Kamenik po sodbi v Italiji zaprosil za prestajanje zaporne kazni v Sloveniji.

SŠol

Foto: Sherpa, GrupA

Deli