Kaj storiti, ko zmanjka motivacije?

7:39

Se vam je že kdaj zgodilo, da v službi niste videli več smisla? Se skrivate po hodnikih, saj se ne želite pogovarjati z nikomer, ki bi vas lahko vprašal karkoli glede vaših delovnih nalog? Ne najdete motivacije za delo? Ste si na obraz narisali prisiljen nasmešek?

zaposlovanje-18-10-2018Kako utrujajoče! Ne le to … Vse to je tudi znak, da je čas za spremembo. Preden se podate na nove poti, poglejmo, kateri so simptomi, ki kažejo, da je motivacije že zmanjkalo.
Nadrejeni vam razlaga o novih projektih v podjetju, a vi razmišljate samo o tem, kako se boste sodelovanju izognili. Na sestanku sedite s sklonjeno glavo, delate se, da si vneto zapisujete, a v resnici igrate igrice na telefonu. Ličnice vas bolijo od prisiljenih nasmeškov in preprosto ne morete več hliniti zanimanja za ljudi okrog sebe. Ponudili so vam povišico, a namesto da bi se veselili, vam v glavi glasno odzvanja ne. Premišljujete, kako velika odpravnina bi vam pripadla, če bi vas odpustili. S službenih srečanj zgodaj odhajate domov pod pretvezo, da vas čaka še veliko dela, a v resnici večere preživite pred televizijo.
Pretvarjanje, da ste nekaj, kar v resnici niste, lahko povzroči celo vrsto težav. Postanete utrujeni, nemotivirani, ste pod stresom in se počutite tesnobno. Počasi vas začenja boleti tudi v želodcu in psihični simptomi se začnejo kazati tudi navzven.
Kakšne so možnosti, da se temu izognete?

OSTANITE V SLUŽBI
Če ostanete v službi, je omenjene težave treba odpraviti, pri čemer to od vas zahteva veliko dela. Začnite pisati tedenski dnevnik, ki naj vključuje vse delovne naloge.
Po preteklem tednu poglejte seznam opravil in naloge razdelite v tri kategorije:

1. Naloge, ki jih sovražite
Če obstaja možnost, te naloge predajte drugim sodelavcem ali preprosto govorite z nadrejenim, da jih ne želite več opravljati. Ali lahko naloge, ki jih ne morete predati, naredite lažje? Jih lahko opravite že navsezgodaj zjutraj, da jih ne bi vlekli v nedogled? Bodite kreativni. Včasih že manjša sprememba pomeni ogromno razliko.

2. Naloge, pri katerih uživate
Lahko prevzamete še kakšno novo nalogo, pri kateri uživate? Ko jih boste imeli več, pojdite do nadrejenega in mu predstavite svoje ideje.

3. Naloge, ki vam povzročajo stres
Ta seznam je lahko izredno zanimiv, zato ga pretvorite v zabavnega. Zakaj vas naloge spravljajo v stresne situacije? Obstaja način, da občutek omilite? Ali podjetje organizira izobraževanja, s pomočjo katerih bi pridobili več spretnosti za takšne naloge? Ali lahko govorite z nadrejenim o tem? Vprašajte za pomoč, včasih je zgolj to dovolj.

POIŠČITE NOVO SLUŽBO
Se sliši kot scenarij iz najhujše grozljivke? Če vsaj malo premislite in ugotovite, da občutki ne gredo v pozitivno smer, je čas, da najdete drugo zaposlitev. Enkrat na dan si vzemite dve uri z namenom, da pregledate razpise za prosta delovna mesta, posodobite in prilagodite življenjepis, pripravite spremno pismo, prebirajte nasvete za iskanje zaposlitve … Mrežite in dajte znancem vedeti, da iščete nove priložnosti.

In ne pozabite – zaposlitveni portal MojeDelo.com vam do službe tudi pomaga z nasveti.

Ekipa MojeDelo.com

narocite-nt

Deli