Kako močno čutite Celje?

5:37

V Muzeju novejše zgodovine Celje danes odpirajo večjo avtorsko občasno razstavo Čutim Slovenijo, čutim Celje. Razstava je preplet osebnih zgodb in predmetov posameznikov, ki so se v Slovenijo in Celje preselili iz različnih razlogov, si tu ustvarili nov dom ter postali aktivni člani družbe. Kot je povedal avtor razstave Sebastjan Weber so aktulano migracijsko problematiko predstavili v obliki osebnih zgodb ljudi, ki so migranti, saj so v Sloveniji in Celju priseljenci, a jim te vloge sploh ne pripisujemo, ker so že vrsto let zavzeti soustvarjalci družbe in kulture.
DL3U8447Ideja celjske postavitve izhaja iz razstave Slovenija in Afrika: Preplet ljudi in predmetov, ki so jo leta 2017 postavili v Slovenskem etnografskem muzeju. Tako zgodbe nekdanjih afriških študentov v Sloveniji prehajajo v zgodbe celjskih priseljencev,

Prvi del razstave, podnaslovljen kot Čutim Slovenijo, predstavlja zgodbe in predmete posameznikov iz Gane, Ugande, Zimbabveja in z Madagaskarja, ki so potem zaradi različnih spletov okoliščin tukaj tudi ostali. Drugi del razstave je podnaslovljen Čutim Celje, kjer se prepletajo osebne zgodbe in predmeti ljudi, ki so v Celju in okolici našli svoj drugi dom.

V zadnjem delu razstave, podnaslovljene Še vedno čutim Celje, so svoj del dali Celjani in Celjanke, ki si v tujini ustvarjajo novo in drugačno življenje.

BGO

narocite-nt

Deli