Kako naj ocenim razgovor?

22:51

Končno! Intervjuja je konec! Ali ne bi bilo super, če bi vam sogovornik ob koncu razgovora v roke podal listek z oceno o tem, kako ste se na njem odrezali? Dvomimo, da se bo to zgodilo, zato se morate znati oceniti sami.

zaposlovanje-06-12-2018Učite se iz izkušenj in to prednost uporabite pri kriterijih za ocenjevanje. Ali ste prišli pripravljeni ali ste se prepustili zvezdam in naključju? Bi lahko bili bolj učinkoviti? Kaj boste storili naslednjič in kako se boste pripravljali za naslednji intervju?
Ena pomembnejših stvari po koncu vsakega razgovora je, da niste zelo samokritični. Po intervjuju mirno sedite v svoj avto ali pojdite na kavo, v roke vzemite list papirja in svinčnik ter začnite pisati, kaj se je ravnokar zgodilo.
Pustite prostemu toku misli, da se zlije na papir. Ko prenehate zapisovati, nadaljujte svoj dan, kot ste ga pred vsem tem načrtovali. Prespite, sprostite se in naslednji dan s hladno glavo preberite, kar ste zapisali, ter predelajte vse informacije. Kaj se lahko naučite iz izkušnje? Kaj boste spremenili za naslednjič?

Na lestvici od ena do deset ocenite spodnje postavke, ki vam bodo pomagale pri realni kritiki:

Ali ste prispeli pravočasno?
Kako ste se predstavili?
Ste bili samozavestni in profesionalni?
Ste govorili mirno in jasno?
Kako bi opisali svojo neverbalno komunikacijo?
Ste začutili dobro povezavo s sogovornikom?
Ste povedali dovolj o svojih pozitivnih lastnostih?
Ste o svojih negativnih lastnostih govorili na pozitiven način?
Ali ste na težka vprašanja odgovarjali z lahkoto ali ste se soočali s težavami?
Ali ste postavljali smiselna vprašanja?
Ste se poslovili v pozitivnem duhu?

Kako vam je šlo? Ste zadovoljni z ocenami? Če je večina vaših ocen od pet do deset, ste na dobri poti. Posvetite se tistim postavkam, ki ste jih ocenili slabše, in razmislite, kako jih boste popravili. Če popravki vključujejo tudi vajo z drugimi osebami, angažirajte prijatelje ali bližnje, naj vam pri tem pomagajo.
Ne glede na to, kako ste se ocenili, se morate zavedati, da ni vse v vaših rokah. Poleg tega se zavedajte, da razgovori zahtevajo vajo in prakso, saj na ta način dobite nove spretnosti.
S pravo kritiko svojega razgovora in konkretnimi šibkimi točkami boste bolje vedeli, na katerih področjih boste morali delati naslednjič in kje so še možnosti za izboljšave. Naslednjič pridite še bolj pripravljeni – kot rezultat kakovostne priprave boste opazili, da ste postali samozavestni.

Ekipa MojeDelo.com

narocite-nt

Deli