Kako ustvariti odličen vtis na novem delovnem mestu?

7:32

Na veliko stvari morate misliti, ko začnete hoditi v novo službo. Med drugim vas mora skrbeti tudi, kako boste naredili odličen vtis na vse, takoj ko boste vstopili skozi vrata podjetja. Četudi ste že sestavili seznam opravil, na katere morate biti pri tem pozorni, obstaja izredno pomemben način, ki vam ga predstavljamo v zapisu.

zaposlovanje-20-12-2018
Vadite svojo predstavitev.
Predstavitev samega sebe je nekaj, kar počnete skoraj vsakodnevno in s čimer imate dolgoletne izkušnje. A ko gre za predstavitev novim sodelavcem, je najbolje, da si pripravite načrt. Prvi dan boste živčni in ne boste imeli časa razmišljati o tem, zato je dobro, da imate že vnaprej sestavljeno, kaj želite doseči in na kakšen način.
Prvi vtis je pomemben tako za vas kot za vaše sodelavce. Tudi oni ne vedo dobro, kako vam pričarati lep in prijeten prvi delovni dan, zato jim olajšajte zadevo ter razmislite, kaj želite deliti z njimi. Na ta način bodo dobili boljši vpogled in bodo za naprej vedeli, kaj vas lahko vprašajo, da vas bodo še bolje spoznali.
Lahko imate nadzor nad tem, kako naj izgledajo začetni pogovori. Priprave na to vam bodo izredno pomagale pri tem. Naj bo to ena prvih stvari, ki jih boste obkljukali na seznamu opravil, ki naj bo sestavljen iz tega, kaj boste počeli na svoj prvi delovni dan.
Morda bi lahko povedali stavek ali dva o svojem prejšnjem podjetju in nalogah, ki ste jih opravljali. Mogoče bi radi delili zgodbo o tem, od kod prihajate in zakaj ste se preselili v tisto mesto.
Premislite, ali bi odnose ohranili na profesionalni ravni ali bi svoje sodelavce spustili malenkost bliže. Če vstopate v zelo formalno, korporativno okolje, se osredotočite na podjetje in na to, kaj boste počeli na novem delovnem mestu.
Če postajate del bolj sproščene in mlade ekipe, se lahko dotaknete tudi svojih preteklih treningov, ur klavirja in tega, kako ste si nekoč na tekmi po neumnosti zvili gleženj. Omenite lahko tudi, kaj počnete v prostem času in kateri okus sladoleda imate najraje, koliko imate bratov in sester, kje ste obiskovali srednjo šolo ter kje najraje nakupujete.
Pomislite na svoje predstavitve v prejšnjih službah. Kaj bi si takrat želeli, da bi povedali o sebi? Imate občutek, da bi morali bolj poudariti, kako se veselite svojega prvega delovnega dne? Bi morali povedati, da ste odličen plesalec, in si na ta način povečati možnosti, da vas še kdo povabi na ples?
Bodite pripravljeni in predvsem sproščeni. Takoj boste opazili, kaj lahko od sodelavcev pričakujete in kako se morate z njimi obnašati, zato se boste znali prilagoditi vsaki situaciji. Kljub temu je smiselno, da imate pripravljenih nekaj opornih točk, saj si najbrž ne želite neprijetne tišine, ko nihče od vas ne ve, kako načeti katerokoli temo.
Nikoli ne veste, kdaj bodo ravno ti novi sodelavci postali vaši prijatelji.

Ekipa MojeDelo.com

narocite-nt

Deli