Kakšna naj bo prva zaposlitev?

7:28

Trg dela cveti in okrog nas je ogromno priložnosti ter izzivov, ki samo čakajo na to, da se izkažemo. Najprej moramo predelati, kaj želimo delati. To naj bo osnovano na naših spretnostih in zanimanjih. Sprejemajmo pozitivne odločitve in ne sprejmimo prve službe, ki se nam ponudi in nam ni všeč.

zaposlitev-15-11-2018Službo je mogoče zamenjati
Ne skrbite – ob podpisu pogodbe se morate zavedati, da se ne boste za vedno vezali na to službo. Teh časov je konec. Vedno bodite odprte glave in iščite potencialno kariero, med katero se boste lahko razvijali in napredovali.

Da bi lahko izbrali pravo karierno pot, morate opredeliti naslednje
Dobro morate poznati sebe: svoje spretnosti, želje, ambicije, osebnost in omejitve.
Razumeti morate, kam vodi kariera, ki si jo želite.
Znati morate povezati svoje spretnosti s ponudbo, ki vas čaka.
Zavedati se morate okoliščin, ki med drugim zajemajo tudi pritiske družine.
Pravilno samoocenjevanje je ključno pri sestavljanju prepričljivega življenjepisa in uspešnem zaposlitvenem procesu.

Vse je v izkušnjah
Vsi smo morali nekje začeti, zato ne pričakujte, da boste naenkrat obuli čevlje menedžerja. Bodite pripravljeni, da se boste morali močno truditi, da se boste lahko povzpeli po lestvici in povečali svoje možnosti za napredovanje.
Če nimate toliko sreče, da takoj dobite zaposlitev, ki vam je pisana na kožo, je veliko možnosti, da to dosežete. Pridobite izkušnje in spoštovanje nadrejenih tako, da se boste pokazali in izkazali pri tem, kar trenutno počnete. Dokažite, da ste samoiniciativni in da z vami ni šale. Povejte jim, da ste sposobni nečesa več.
Če ste zaposleni za določen čas, imejte oči na pecljih in opazujte, kje so v podjetju možnosti, da se še lahko izkažete. Pogovorite se s članom kadrovske službe in skupaj pridite do zaključka, kje vas v podjetju vidijo – morda boste presenečeni in boste ugotovili, da imajo za vas visoke cilje.
Ko enkrat najdete področje in podjetje, v katerem se vidite za nekaj let (četudi je to podjetje, v katerem trenutno niste zaposleni), sestavite primeren življenjepis in spremno pismo, ki vas bo vodilo do razgovora za službo, kjer boste svoje spretnosti lahko tudi predstavili.

Izberite svojega delodajalca – zdaj imate priložnost
Veliko je točk, glede katerih se delodajalci razlikujejo – število zaposlenih, kultura podjetja, lastniki, menedžerji, zaposleni … Vse to je pomembno, ko izbirate organizacijo, v kateri bi želeli delati.
Postavite si svoje kriterije in poiščite podjetja, ki jih dosegajo.
Naj vam pomagamo z nekaj ključnimi dejavniki, s katerimi boste lažje ocenjevali in se odločili, na kateri razpis se prijaviti:
Stil: kdo je pripravil razpis in zakaj? Je pritegnil vašo pozornost ali se vam je zdel dolgočasen?
Globina: koliko podrobnosti vam je razpis dal? Ali omenja specifične cilje, ki jih morate doseči? Ali so našteli odgovornosti, ki bi jih morali prevzeti?
Skrivalnice: ali je v tem podjetju kaj takšnega, kar vam ne povedo? Pobrskajte po spletu in se bolj pozanimajte o organizaciji.
Pogostost: redni razpisi za isto delovno mesto in isto organizacijo vam lahko povedo, da je to morda podjetje, ki se ga morate izogibati.
Med iskanjem zaposlitve vedno bodite pozorni in nikoli ne zamudite priložnosti. Naj vam pri tem pomagajo tudi prijatelji in znanci, ki vam bodo morda namignili, če se bo na spletu pojavil razpis, ki bi vam bil potencialno všeč.

Ekipa MojeDelo.com

narocite-nt

Deli