Kameleonska slaščičarka

8:55

Če ste ljubitelji sladkarij, se vam bodo ob tem zapisu in fotografijah zagotovo pocedile sline. Nič hudega, privoščite si kakšno sladko dobroto in to brez slabe vesti. Če je narejena doma iz kakovostnih sestavin, toliko bolje. Tako razmišlja tudi Celjanka Ines Šentjurc, ki pravi, da že samo ime slaščica pove, da je sladka in da je v njej sladkor. Sama ne sledi pravilom sodobnega nadomeščanja sladkorja z umetnimi sladili, ampak pri peki svojih slastnih piškotov, peciva in tort uporablja samo rjavi trsni sladkor.
Ob sobotah jo lahko srečate na celjski tržnici, druge dni na sejmih v regiji in širše, ponekod tudi v trgovinah in lokalih. Na tržnici ponuja lično pakirane »cookieje«, piškote, kakršne poznajo Američani, različnih okusov, od takšnih z mlečno, s temno ali z belo čokolado do tistih z lešniki in mandeljni, ki so povsem brez moke. Pri prodaji ji pogosto pomaga sin Idris, gimnazijec, ki mu je to v veselje in vsakomur strokovno razloži, kakšne dobrote se skrivajo pod blagovno znamko Kameleon – slastne ideje.
Naravno in malo drugače
Ines ima delavnico v domači hiši, zato v njej diši že sredi dopoldneva, ko pripravlja limonino pecivo in čokoladni fondant, ki ju ob običajnih »cookiejih« ponudi naslednji dan na tržnici. Nekateri kupci prihajajo redno, a pravila, koliko in kaj bo šlo najbolj v prodajo, ni. Celjani so bolj tradicionalisti, ugotavlja, in jih občasno skuša navdušiti nad čim novim. »Na pomarančno marmelado s čilijem in kivijevo z rdečim poprom so se že navadili,« se smeji Ines, ki je tudi mojstrica tort, ki jih naredi po naročilu, našli pa jih boste tudi v kakšnem lokalu. A pri tem ne mara umetnih mas in barvil. »Moje torte so klasične, rjave so zaradi čokolade, bele zaradi smetane ali rožnate zaradi sadja. Stranke vedo, da ne delam tort s tičino maso. Nekateri veliko dajo na to, da so torte polne figur, potem pa rečejo, da so vse to odstranili in pojedli samo kremo in biskvit …«

TC, foto: SHERPA

Več v tiskani izdaji NT

Ines Šentjurc
Ines Šentjurc

narocite-nt