Kilogrami že kopnijo

13:29

Udeleženci naše akcije Shujšajmo z Novim tednikom in Radiem Celje so zelo resno zakorakali v projekt spremembe načina življenja. Verjeli ali ne, nekateri so v torek, na dan druge delavnice, imeli v primerjavi s prvim srečanjem pred tednom dni, v povprečju že kilogram manj. Ena izmed udeleženk je tehtala celo tri kilograme manj kot teden dni prej!

Ampak, treba je upoštevati naslednje, kar poudarja koordinatorka akcije Tatjana Škornik Tovornik celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Zavedamo se, da je do izgube teže prišlo tudi zaradi izgube vode iz telesa, ne samo maščob. So pa to vzpodbudni rezultati in lepo je, ko udeležence vidiš nasmejane. To je tudi zanje motivacija.«

Vsak posameznik se mora zavedati, da je hujšanje proces, v katerem mora biti previden. Nenadna izguba prevelike teže tudi ni zdrava za telo. Ravno zato je hujšanje organizirano strokovno. Za letošnjo skupino je značilno, da je razpon teže širok. Kar nekaj posameznikov v skupini tehta krepko nad 100 kilogramov. »To je nadpovprečna teža, kar pomeni, da so tisti zdravstveno izjemno ogroženi, predvsem njihov srčno žilni sistem. Zato je tako dobro, da so se odzvali na akcijo, prišli in začeli hujšati. V akciji zdaj poskušamo na pravilen način doseči, da se približajo svoji normalni telesni teži,« še dodaja Škornik Tovornikova.

V torek je bilo tako drugo srečanje, na katerem je skupini predavala dr. Nuša Konec Juričič iz celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Govorila je o dejavnikih tveganja, prihodnji torek pa bodo udeleženci akcije skupaj s Škornik-Tovornikovo spoznavali podrobnosti prehranske piramide.

SŠOL, Foto: GrupA