Kje bodo policisti merili hitrost vožnje?

11:37

Jutri bo na 611 lokacijah po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Namen tovrstnega nadzora je umirjanje hitrosti na naših cestah. Maraton nadzora hitrosti je evropsko usklajen in bo istočasno potekal v kar 26 državah.

Lokacije meritev preverite TUKAJ!

V nadzoru bo sodelovalo kar 214 policistov. Maraton je pravzaprav del 14-dnevne preventivne akcije Hitrost, ki se je začela včeraj.

Tako obsežen nadzor bodo policisti v Sloveniji izvedli peto leto zapored in izkušnje iz preteklih leta kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotovijo zelo malo prekoračitev hitrosti. To je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 odstotkov prekoračitev.

_L3U5073
Foto: GrupA

»Ta podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da vozniki v pričakovanju kontrol vozijo nerazumno počasi in s tem ovirajo promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitev hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo čim dlje po zaključku nadzora,« pravijo na Generalni policijski upravi.

Lani je v maratonu nadzora hitrosti sodelovalo 23 držav in skupno 14,113 policistov. Meritve so potekale na skupno 12,876 lokacijah, kontroliranih pa je bilo 3,224,397 vozil in zaznanih 257,639 prekrškov.

SIMONA ŠOLINIČ

narocite-nt

Deli