Ko iz nerešenega sodnega spisa nastane kriminalka

5:04

Eden najbolj znanih slovenskih odvetnikov Peter Čeferin je v soavtorstvu z znanim novinarjem Vasjo Jagrom, ki je mladost preživel v Šmarju pri Jelšah, napisal nov kriminalni roman Sodni dnevi. Včeraj sta ga predstavila tudi v Mladinski knjigi v Celju. Povedala sta nekaj besed o tem, kako je nerešen primer dobil svojo zgodbo, kakšno je bilo njuno sodelovanje ter kako teorije zarote niso del samo fikcije, temveč tudi resnice.

DL3U7257

banner-teal

Od leve: Vasja Jager, Jaša Lorenčič (povezovalec pogovora) in Peter Čeferin 

Roman Sodni dnevi temelji na resnični zgodbi, na primeru Ivan Perić, ki je bil za trojni umor v Rovinju obsojen na več kot tridesetletno zaporno kazen. Po tistem, ko Peter Čeferin ni uspel na Evropskem sodišču za človekove pravice, se je odločil, da bo za svoje zadoščenje napisal knjigo. Ker je bila njegova zgodba kratka, so mu na založbi Mladinska knjiga predlagali, da jo napiše v soavtorstvu z znanim novinarjem Vasjo Jagrom. Zanj je bilo to prvo literarno delo.

DL3U7269

Jedro zgodbe je sodna drama, ki se začne zaradi smrti premožnega slovenskega poslovneža Karla Marona. Umora je obtožen njegov mladi ljubimec Tomi Klajn, ki edinega zaveznika najde v kljubovalnem in idealističnem odvetniku Edvardu Meliku. V knjigi je sodniški sistem zelo dobro predstavljen, tudi njegove napake.

Peter Čeferin je še povedal, da je to njegova zadnja knjiga, a Vasja Jager je ob tem dodal, da se je s to knjigo šele ogrel.

 BGO
Foto: GrupA

Deli