Ko učitelji svoje učence presenetijo s svojo ustvarjalnostjo

13:52

Zakaj bi morale biti šolske prednovoletne prireditve vedno enake, zakaj bi morali učitelji sedeti v prvih vrstah in čakati na nastop sošolcev? S pomočjo mojih sodelavcev, učiteljev, smo na OŠ Planina pri Sevnici za naše učence naredili novoletno predstavo o treh dobrih možeh. Mislim, da nam je presenečenje uspelo,“ meni učiteljica slovenščine Nina Gradič Planko.

trije dobri možje X
V predstavi je nastopilo 13 učiteljev, kar je več kot polovica zaposlenih na OŠ Planina pri Sevnici, za tretjega dobrega moža je v predstavo vstopil tudi hišnik na šoli. (Foto: Matej Planko)

Na OŠ Planina pri Sevnici so učitelji koncept prednovoletnih prireditev malce obrnili na glavo in sebe v glavnih vlogah v predstavi Trije dobri možje, ki je lansko leto navdušila že mlajše in starejše Slivničane, predstavili najkritičnejšemu občinstvu, svojim učencem. Učiteljica Nina Gradič Planko, idejni nosilec prireditve, je svojo idejo predstavila najprej ravnateljici Matejki Zendzianowsky in nato svojim sodelavcem, ki so ideji radi pritegnili. S pomočjo mentorice gledališkega krožka Urške Tisel sta naredili vse, da so se učitelji na odrskih deskah čim bolje znašli.

V petek, 18. 12. so predstavo, ki je zmes pravljičnosti in humorja, premierno predstavili upokojenim sodelavcem, ki so se jim pridružili še ostali člani planinskega društva upokojencev, in naleteli na izjemen odmev. Zadnji dan preteklega leta pa so se predstavili še na šolskem odru. Odziv je bil za razliko od petkove navdušenosti malce bolj zadržan.

„Najmlajši so zaradi nastopa hudička celo malce jokali, starejši pa so predstavo zelo zavzeto in resno spremljali. Bilo je manj smeha kot pri upokojencih, mogoče, ker niso zaznali vseh podtonov igre. Bi bilo treba vprašati še učence, kaj menijo, a ker je bil to zadnji šolski dan preteklega leta, odmevu med vrstami učencev še nismo mogli prisluhniti,“ doda Nina Gradič Planko.

O predstavi, ki je govorila o Božičku, Miklavžu in Dedku Mrazu, o njihovih dogodivščinah v prazničnih dneh, so govorili celo v lokalnih gostilnah in v cerkvi. Predstava pa ni samo smeh, ampak skozi pogovor treh dobrih mož govori tudi o pomembnem prazniku samostojnosti in enotnosti, saj je ena pomembnih nalog šole tudi ta, da mlade ozavešča o nastanke njihove domovine.

V predstavi je nastopilo 13 učiteljev (to je več kot polovica zaposlenih na OŠ Planina pri Sevnici), ker pa sta v učiteljskem zboru le dva predstavnika moškega spola, so za tretjega dobrega moža porabili hišnika, ki je tudi predsednik KS Planina pri Sevnici in ki je po besedah Gradič Plankove na oder prinesel veliko ustvarjalnega duha v kombinaciji z umetniško svobodo.

„Mislim, da smo bili vsi učitelji navdušeni z nastopom zadovoljni, celo tako, da se je porodila ideja, da bi s predstavo gostovali po ostalih šolah. Sami mi je bila pa najbolj všeč enotnost in igrivost pri delu, kljub temu da je bil december naporen mesec. Vaje so nas prav dvignile iz utrujenosti,“ doda Gradič Plankova.

Naloga učiteljev je sicer, da prepoznajo otrokovo nadarjenost in ustvarjalnost in ju z njegovo pomočjo poskušajo čim bolje razviti. Če pa otrokom pokažejo, da znajo biti tudi sami ustvarjalni, igrivi, polni domišljije, je njihov uspeh poučevanja lahko še veliko večji.

BGO

Deli