Ko zadiši po medu in kavi

4:55

Bogatemu sejemskemu dogajanju se bo danes pridružil še sejem z najdaljšo tradicijo, sejem ApiSlovenija. Poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov z več kot 75 razstavljavci bo sejem postregel še s številnimi strokovnimi predavanji.

Celje bo ta konec tedna gostilo že 42. dneve čebelarstva, kar je, kot je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, največji čebelarski dogodek pri nas. »Čebelarji dva dni rojimo v Celju in okolici. Na eni strani je strokovni del, na katerem nabiramo znanje, in na drugi sejemski, kjer lahko čebelarji kupijo vse potrebno za novo sezono. Poleg tega so na voljo najrazličnejši medeni izdelki in vse, kar paše k čebelarstvu.«

banner-teal

Sejem bo, na povabilo čebelarske zveze, z nagovorom odprla ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. »Čeprav smo v zadnjih letih močno napredovali, je na področju čebelarstva vseeno odprtih še nekaj perečih vprašanj in najbolje je, da ministrica te sliši pred par tisoč čebelarji. Izkušnje namreč kažejo, da se politikov povedano tako najprej prime. Upam in verjamem, da bo temu tudi letos tako,« pravi Noč. Slavnostnemu odprtju bo sledil strokovni posvet z naslovom Le odgovoren čebelar je lahko uspešen čebelar. Govora bo predvsem o napadih čebeljih družin z varojami, o gnilobi v čebelji zalegi ter nadzoru in sanaciji težav. Nedelja bo vsebinsko posvečena dobri čebelarski praksi; različnim načinom krmljenja, izzivom pri pridobivanju čebeljega strupa, apiturizmu in apiterapiji.

Na čebelarskih dnevih v Celju bo skupaj s Festivalom kave Slovenija tudi prvič predstavljen vseslovenski projekt Pijemo kavo in čaj z medom, kar je, kot pravi Noč, eden prvih korakov k uresničevanju naziva Slovenija čebelarska dežela. Kot pravi Noč, je njihova želja, da bi tako Slovenci kot tuji gostje Slovenijo prepoznali kot deželo čebelarstva. S svetovnim dnevom čebel smo se sicer že vpisali na svetovni zemljevid, a če bo ostalo zgolj pri tem, bo to premalo. Če bomo to prenesli v prakso, bo od tega gotovo nekaj imelo tudi gospodarstvo. V treh dneh bodo tako na celjskem sejmišču razdelili več kot 20 tisoč porcij medu.

LKK