Kolesarji pogosto udeleženi v prometnih nesrečah

16:41

Do 28. maja po vsej Sloveniji poteka poostren nadzor nad kolesarji, s tem tudi nacionalna preventivna akcija za njihovo večjo varnost v prometu. Lani so na Celjskem umrli trije kolesarji. Na celjski policiji pravijo, da so ravno pri kolesarjih lani zaznali izredno poslabšanje prometne varnosti. Poleg treh mrtvih kolesarjev je bil namreč lani velik porast hudih in lažjih poškodb voznikov koles. 

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč kolesarjev sta poleg neprilagojene hitrosti še neupoštevanje pravil prednosti in nepravilna stran ali smer vožnje. Na splošno v Sloveniji med mrtvimi v prometnih nesrečah predstavljajo kolesarji 10 odstotkov žrtev. Med huje poškodovanimi in umrlimi kolesarji prevladujejo moški ter starejši.

Statistika kaže, da se več kot 80 odstotkov nesreč s kolesarji zgodi v naseljih, zato policija poudarja nujnost učinkovitih ukrepov na lokalni ravni. Pogosto so tudi kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč. Sicer pa se kolesarji velikokrat poškodujejo v nesrečah, v katerih so udeleženi sami. Gre predvsem za padce zaradi neprilagojene hitrosti po klancu ali v ovinku.

Vir: Pixabay

Policisti so zaznali, da se je lani povečala tudi problematika alkoholiziranosti kolesarjev. Kar za 14 odstotkov več je denimo nezgod, ki jih povzročijo pijani kolesarji. Policijski nadzor pokaže, da kar tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila. Med kršitvami je največ neustreznega prečkanja ceste, voženj v nasprotni smeri ter vožnje kljub rdeči luči na semaforju. Pogosto pa je bilo tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Je pa pozitivna novica ta, da vedno več kolesarjev uporablja zaščitno čelado. Samo za primerjavo, v primeru nesreče, čelada tudi pri kolesarjih zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za do 70 odstotkov.

SŠol

Deli