Koliko so lokalni kulturniki uspešni na državnih razpisih?

12:08

Ali res vsa kulturna sredstva ostajajo v Ljubljani? Ali je najboljša kultura res samo v prestolnici? Koliko lokalna oblast financira kulturo? Ali je na lokalni sceni na voljo samo ljubiteljska kultura? Koliko so celjske nevladne organizacije uspešne pri razpisih oziroma ali je res tako vse črno, kot se nam zdi? Na vsa ta vprašanja smo poskusili poiskati odgovore, predvsem pa želimo poudariti, da se odlične kulturne stvaritve dogajajo tudi na lokalni sceni.

Hiša kulture, Simon Dvoršak, Matija Kovač in Gregor Deleja -
Programska ekipa Hiše kulture Celje (Foto: SHERPA)

Ministrstvo za kulturo je pred nekaj dnevi objavilo rezultate programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi, kar je predvsem med tistimi, ki denarja niso dobili, zanetilo precejšnjo jezo. Med neuspešnimi prijavitelji je bil tudi celjski nevladni zavod Hiša kulture Celje. Razpisna komisija v svoji skopi in pavšalni obrazložitvi sicer ugotavlja, da hiša kulture s svojimi številnimi aktivnostmi zagotovo predstavlja enega osrednjih kulturnih dejavnikov na širšem območju regije, med katerimi posebej izpostavlja prizadevanja za izobraževanje mladih in vzgojo občinstva, vendar komisija meni, da je vprašljivo, ali je razvejan program treh abonmajev in kopice spremljevalnih dogodkov, ki ima v sezoni več kot deset tisoč obiskovalcev, dovolj pomemben za razvoj nacionalnega interesa. …

… Kako naj se financira kultura? Zakaj podpirati kulturo? Bi Slovenci sploh obstajali, če nas stoletja in desetletja nazaj ne bi kulturniki rešili pred tujo nadvlado?

Letos je Cankarjevo leto, saj mineva sto let od njegove smrti. Ivan Cankar velja za največjega slovenskega literata in domoljuba. Da se je lahko posvečal kulturi, lepi besedi, da je lahko vzdrževal neizmeren občutek za sočloveka, da je v tedanjih tednikih objavljal svoja dela in tudi politične satire, v katerih je bil zelo pogumen in radikalen, je razlog tudi, ker je bil svoboden, saj je bil prvi slovenski profesionalni pisatelj. Imel je založnika, ki se je potrudil za svojega avtorja, da je ta v miru ustvarjal.

BARBARA GRADIČ OSET

Več o osrednji temi si preberite v novi številki Novega tednika!

narocite-nt

Deli