Konjičani uvrščeni v »veliki finale«

5:27

Kulturno društvo Svoboda osvobaja – Kripl teater se je s predstavo Kaspar Hauser, ki jo je režiral Tin Grabnar, uvrstilo v spremljevalni program državnega srečanja gledaliških skupin Linhartovo srečanje, ki ga pripravlja javni sklad za kulturne dejavnosti. Državni selektor Damjan Trbovc je ocenil, da predstava dosega kakovost ostalih izbranih predstav, ki so do državnega srečanja prišle po izbore regijske selektorice.

kaspar
Ustvarjalci predstave Kaspar Hauser po premieri (Foto: arhiv KD Svoboda osvobaja)

Zgodba Kaspar Hauser ima resnično zgodovinsko osnovo in govori o fantu, ki je večino svojega časa preživel zaprt v kleti. Predstava, ki si jo je aprila letos ogledala regijska selektorica Barbara Vidovič, sicer res ni bila uvrščena na regijsko srečanje, a si jo je ogledal tudi državni selektor Damjan Trbovc, ki je presodil, da dosega kakovostno raven ostalih predstav, in jo uvrstil v spremljevalni program Linhartovega srečanja, ki bo konec septembra v Postojni. A Konjičanov v Postojno ne bo. »Žal predstave zaradi odsotnosti ključnih igralcev letos v Postojni ne bomo mogli odigrati, a smo vseeno počaščeni, da so izbrali ravno nas, saj smo v predstavo na čelu z našim režiserjem Tinom Grabnarjem res vložili veliko truda, znanja in srca,« je razložila članica KD Svoboda osvobaja Tjaša Kangler.

Regijska selektorica rekla ne, državni selektor rekel da

Kako je mogoče, da se predstava uvrsti na državno srečanje, če ni bila prej uvrščena na regijsko? Odgovor je dal samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost v javnem skladu za kulturne dejavnosti Matjaž Šmalc. »Predstavo si je državni selektor ogledal na premieri in po pravilniku, ki mu to omogoča, jo je uvrstil na državne srečanje, saj po njegovem mnenju dosega kakovost ostalih predstav. Zakaj predstava ni bila uvrščena na regijsko srečanje, ne vem. Program regijskih srečanj sestavijo regijski selektorji. Ker gledališče ni merljivo s številkami, je seveda vsak izbor subjektiven izbor selektorja. Naši selektorji so vedno vrhunski gledališki strokovnjaki – poklicni igralci, režiserji, dramaturgi, kritiki. Tako je njihov izbor povsem legitimen. Ker ne obstaja absolutno merilo za presojo kakovosti, se lahko zgodi, da bi dva selektorja iz nabora istih predstav verjetno naredila dve različni selekciji – odvisno od tega, kakšna je njuna poetika. Da bi ohranili čim večjo raznolikost, traja mandat regijskega selektorja praviloma tri leta, državnega pa dve leti.«

BARBARA GRADIČ OSET

narocite-nt

Deli