Kraj srečnega otroštva

10:07

»Srečanje ob šestdesetletnici srečnega otroštva in dolgoletnega prijateljstva,« je pisalo na vabilu. Prejeli so ga nekdanji otroci iz bloka na celjskem Trgu oktobrske revolucije, ki so skupaj preživljali nepozabna leta brezskrbne igre, druženja, vragolij.

Resda so ti otroci danes gospe in gospodje v zrelih letih in da tudi blok nima več istega naslova – dobil je tablo z napisom Kocbekova ulica. A vsi, ki so eno od majskih sobot točno opoldne prišli na srečanje, so v srcu še vedno tisti fantiči in dekleta, ki so se nekoč zbirali na ulici ali v parku pred blokom, se dogovarjali, kakšne igre se bodo igrali ali kam bodo šli »rabutat«.

Le časi so zdaj drugačni. Nekoč »oficirski« blok, kot so mu rekli, je danes povsem običajna večstanovanjska stavba. A pred desetletji je verjetno prav pestra in pisana druščina družin, ki so prišle iz različnih koncev bivše Jugoslavije, saj so bili očetje zaposleni v vojski, zaznamovala dogajanje v bloku in okrog njega. Leta 1957 so se vanj vselili prvi stanovalci. Če so bili starši povezani kot družina, je to še bolj veljalo za otroke. Več kot sto jih je takrat živelo v velikem bloku z več vhodi, ki je bil nekaj posebnega tudi zato, ker je imel dvigalo, zadaj pa majhen bazen. Starejši so pazili na mlajše, sicer pa posebne bojazni, da bi se komu kaj hudega zgodilo, ni bilo. Bili so drugačni časi, ki jih je danes težko dojeti.

TC, foto: GrupA

Več v tiskani izdaji 18. maja 2017.