Letos v stečaj manj podjetij kot lani

8:12

Letos je na Celjskem šlo v stečaj 120 gospodarskih družb, kar je nekoliko manj kot prejšnja leta. Večinoma gre za manjše družbe, ki so se ukvarjale s trgovino ali drugimi storitvenimi dejavnostmi ter z gradbeništvom.

Med najbolj odmevnimi je letos zagotovo stečaj Atrija. Sodišče je sklep o stečaju sprejelo decembra, predlagala ga je Heta, slaba banka Addiko Bank, ki ji je celjsko podjetje ostalo dolžno skoraj dva milijona evrov.

Foto: SHERPA

Med končanimi stečajnimi postopki je treba vsekakor omeniti šentjurski Alpos. Stečaj Alposa se je začel oktobra 2011, delo je takrat izgubilo približno 400 ljudi. Za navadno prisilno poravnavo so se letos odločili le v dveh podjetjih, enako velja tudi za poenostavljeno prisilno poravnavo. Tako kot stečaji podjetij so se v primerjavi s preteklim obdobjem umirili tudi stečaji samostojnih podjetnikov. Letos ji je bilo 18. Še vedno je zelo veliko osebnih stečajev posameznikov, vendar je letos njihovo število občutno manjše kot lani ali predlani. V letu 2015 je zaradi prezadolženosti za osebni stečaj zaprosilo 643 posameznikov, lani 478, letos pa 340.

JI

narocite-nt

Deli