Ljudje še vedno nasedajo, čeprav niti cent ni namenjen gluhim

10:32

V zadnjih tednih so se v Celju spet pojavili neznanci, ki pod pretvezo zbiranja denarja za nacionalno združenje invalidnih otrok in gluhih od lahkovernih mimoidočih zbirajo denarne prispevke. Kot smo že večkrat poročali, gre za goljufiv nateg, saj takšno združenje v Sloveniji sploh ne obstaja. V Sloveniji je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki nikoli denarja ne zbira na takšen način.

Še več podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika. 

Zbiralci denarja, ki se pojavljajo v zadnjem obdobju predvsem v trgovskih in tudi mestnih središčih, sploh niso gluhi. Gre za dobro organizirano kriminalno združbo, ki ji policija do zdaj še ni uspela stopiti na prste na način, da bi zatrla njeno delovanje. Vzorci delovanja so povsod enaki, storilci (pogosto delajo v paru) pristopijo do mimoidočih in jim pokažejo papir, na katerem piše, za katero (neobstoječe) združenje pobirajo denar. Zbiralci denarja poskušajo ljudi prepričati, da poznajo kretnje oziroma znakovni jezik za gluhe, vendar je to le pretveza. To smo dokazali lani, ko smo nanje naleteli v družbi gluhe osebe.

mapa
Če vam pokažejo takšen list papirja, gre za goljufe. Navedeno združenje sploh ne obstaja.

Na papirju, ki ga kažejo ljudem, so tudi podpisi in zneski, ki naj bi jih ljudje že podarili združenju. Marsikoga ti podatki zavedejo, »če je predhodnik podaril 20 evrov, bom še jaz.« Zato je možno, da so zneski zapisani ravno s tem namenom. Dnevno lahko na ta način goljufi zberejo tudi po več sto evrov. Če jih kdo opazi, na primer varnostniki v trgovskih središčih, zbežijo. Ponavadi jih pred središčem čaka voznik v osebnem vozilu (prestižnejše znamke) s tujimi registrskimi oznakami. Tako pobegnejo – v drug kraj, kjer zbirajo denar.

Tovrstni goljufi so največkrat opaženi v trgovskih središčih, na mestnih ulicah in v središčih. Med storilci so največkrat Romuni, ki takšne kršitve izvajajo tudi v drugih državah, nato se odpeljejo drugam, zato jih policija s težavo izsledi.

Še več podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika. 

narocite-nt

Deli