Poostren nadzor prometa

8:36

Začel se je martinov konec tedna, ki je tudi eden bolj tveganih in nevarnih na področju varnosti cestnega prometa. Policija tako te dni poostreno preverja psihofizično stanje vseh udeležencev v prometu. Znano je, da se je tudi na Celjskem povečala stopnja alkoholiziranosti v prometu ne le med vozniki, ampak tudi pri pešcih in kolesarjih.

Ta vikend traja tudi akcija Slovenija piha 0,0, torej bo nadzor prometa še dodatno povečan. Policijske patrulje bodo prisotne na kritičnih lokacijah, ki so že znane po tem, da vozniki omejitve hitrosti ne upoštevajo, pa tudi v bližini kakšnih prireditev ali gostinskih lokalov.

NADZOR-GRUPA
Foto: GrupA

Preizkus alkoholiziranosti bodo policisti odredili vsem kršiteljem hujših prekrškov, kamor spadajo med drugim visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti. Ob tem bodo pod drobnogledom tudi gostinci, ki velikokrat kršijo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola, kar z drugimi besedami pomeni, da točijo alkohol že vidno vinjenim gostom, ki zatem ogrožajo ostale v prometu. Na terenu bodo zato tudi inšpektorji.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na sposobnosti mišljenja in zaznavanja oziroma na sposobnost vožnje. Pojavijo se že težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja, podaljšanje reakcijskega časa in podobno.

SŠol

narocite-nt

Deli