Matematika? Mala »malca«!

14:17

V začetku julija bo v Romuniji Mednarodna matematična olimpijada. Nanjo bo odpotovala tudi trojica s I. gimnazije v Celju, ki bo tako predstavljala polovico slovenske reprezentance. Gre za še enega v seriji uspehov kajuhovcev na področju matematike. Šola namreč že vrsto let slovi po odličnih uvrstitvah dijakov na tovrstnih tekmovanjih.

Nekakšen vrhunec teh je zagotovo olimpijada, na kateri je že lani sodeloval Luka Horjak. Pred njim sta se le dva prvošolca iz Slovenije uvrstila v ekipo. Za maturanta Davida Opalič bo to že tretja olimpijada. Oba sta lani dosegla bronasti priznanji in bila najboljša v slovenski ekipi, kar je glede na več kot sto sodelujočih reprezentanc z vsega sveta odličen rezultat. Če je bil lani Luka med najmlajšimi udeleženci, bo letos to prvošolec Lovro Drofenik.
Vsi trije so dijaki Kristjana Kocbeka, profesorja matematike, ki načrtno dela z nadarjenimi mladimi, ko so ti še osnovnošolci. Povabi jih v krožek, ki ga vodi, in v njem lahko razvijajo svoje talente. Marsikoga je prav to prepričalo, da se je vpisal na I. gimnazijo. Lovro je začel krožek obiskovati, ko je bil v sedmem razredu, Luka v osmem. Tudi David ni prišel v šolo po naključju, saj je njegova mama želela, da ga glede na nadarjenost, ki se je pokazala v osnovnošolskih letih, na gimnaziji uči prav Kristjan Kocbek. »A kljub nadarjenosti brez vaje ne gre, prej začneš, bolje je,« meni profesor, ki vse tiste, ki so »iste sorte«, kot je sam, na začetku šolskega leta povabi v krožek. »Tudi pri pouku veliko naredimo. Letos je bilo sploh veselje delati, saj smo imeli neformalen matematični razred, kjer smo lahko veliko več naredili kot v običajnem razredu.«
Celo leto je treba delati
Kako se dijak sploh uvrsti v olimpijsko ekipo? Za uvrstitev sta pomembni dve stvari: seštevek točk, zbranih s pisanjem izbirnih testov in z državnega tekmovanja ter domače naloge. Točke testov se seštejejo in prvih šest dijakov se uvrsti na olimpijado, če imajo dovolj točk še iz domačih nalog. Naloge dobivajo med letom, skupaj jih je 40, treba jih je rešiti 20. To pomeni, da morajo pridno delati celo leto. Izbirne teste so dijaki pisali decembra, februarja in aprila, ko je bilo tudi državno tekmovanje. Na njem sta državna prvaka postala tudi Luka Horjak in Lovro Drofenik (poleg še dveh kajuhovcev Gala Zmazka in Jake Vrhovnika), medtem ko je David imel pri tem nekaj smole in trem naslovom prvaka žal ni mogel dodati še četrtega. Kljub temu je zbral dovolj točk za odhod v Romunijo.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: GrupA

_L3U4791

narocite-nt