Med pravljičnimi liki in fotografsko realnostjo

10:25

Z naslovnice knjige se nagajivo smeji frkljica z dolgo rdečo grivo, ki je ne moreš spregledati. Mala čarovnica LiliLuli / strašno uživa, / ko straši ljudi, / a ta mala čopka še vsega ne zna, / saj stara le sto let je / in dneva dva. Tako se čarovniška »najstnica« predstavi na začetku prve pesmice v knjigi z naslovom LiliLuli. Malo navihano čarovnico, ki je glavni lik vseh petnajstih pesmi, je ustvarila Celjanka Vanja Tajnšek.

Knjiga je izšla pred kratkim in je tako kot njena prva z naslovom Zaspančki – zakaj se ti ni treba bati teme polna prikupnih in hudomušnih pesmic, ki jih spremljajo čudovite ilustracije. V prvi knjigi, ki je že tako rekoč pošla, jih je ustvarila Mojca Fo, medtem ko je mala rdečelasa čarovnica je delo Celjanke Nine Sever.
Vanja piše pesmi že od malega. Vedno so bile povezane z naravo in živalmi. Ves čas si je želela, da bi nekoč izdala knjigo. Pred leti je zbrala pogum in s pomočjo založbe Hart so izšli Zaspančki. »To so nežne pesmice, a spodbudne, zabavne, takšne, ki preženejo strah pred temo,« pravi avtorica, ki priznava, da takrat kot začetnica ni imela veliko pojma o izdaji knjige. »Vedela pa sem, da se kot bralec odločiš na osnovi ilustracij, ali boš knjigo vzel s police. Zavedala sem se torej, da moram najti dobrega in prepoznavnega ilustratorja. Mojca Fo se mi je s svojimi filigranskimi ilustracijami zdela najbolj primerna za upodobitev mojih pesmi. Ko jih je prebrala, je bila navdušena,« se spominja Vanja. Začetnik težko najde založbo, ki je pripravljena izdati njegovo delo, a Vanjine pesmi v kombinaciji z ilustracijami so očitno navdušile odgovorne v založbi Hart, da so jih sklenili izdati. Da je pritegnila mnoge, ji povedo tisti, ki še vedno povprašujejo po prvi knjigi.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: SHERPA

Otroška pisateljica Vanja Tajnšek - 6.12.2017 poslana na NT

narocite-nt