Milijonska naložba v Hiši vin Emino

11:48

Hišo vin Emino, ki deluje v okviru Kmetijske zadruge Šmarje in je lani praznovala 30 let, bodo razširili in posodobili. Naložbo, vredno 1,3 milijona evrov, naj bi po napovedih direktorja zadruge Vinka Buta končali do začetka letošnje trgatve.

Hiša vin Emino je ena večjih in znanih vinskih kleti v vzhodnem delu Slovenije in je največja proizvajalka vin v šmarsko-virštanjskem vinorodnem podokolišu. Zaradi rasti proizvodnje in vedno večjega povpraševanja po vinsko-kulinaričnih turističnih produktih je odločitev za širitev pričakovana. »Klet, ki je bila zgrajena konec 80. let, je postala premajhna za uresničitev naše strategije in za potrebe trga, zato smo že nekaj časa razmišljali o ustrezni rešitvi. V začetku pomladi smo začeli graditi, dela želimo končati do predvidenega začetka trgatve, torej do konca avgusta,« poudarja direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But, v okviru katere deluje Hiša vin Emino.
Naložbe so se v šmarski kmetijski zadrugi lotili celovito. Klet bodo prostorsko razširili, s čimer bodo pridobili večje in primernejše proizvodne prostore ter prostore za vinsko-kulinarični program. Naložba vključuje tudi posodobitev tehnične opreme. Po ureditvi novih proizvodnih prostorov bodo vanje namestili dve novi stiskalnici za grozdje, novo polnilno linijo in dodatne cisterne za vino. Naložbo, ki je vredna 1,3 milijona evrov, financirajo z lastnimi sredstvi in s kreditom Slovenskega podjetniškega sklada, 390 tisoč evrov bo prispevalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V pričakovanju novih priznanj
Prodaja vina v Imenem ves čas gradnje poteka nemoteno. Prodaja je tudi letos izjemno dobra: »Prodaja letnika 2018 v vseh prodajnih kanalih presega naša pričakovanja,« je izpostavil vodja prodaje v Hiši vin Emino Matija Jagrič in ob tem spomnil, da so lani odkupili rekordnih 460 ton grozdja.
Vina Emino so znana tudi tujim poznavalcem in ljubiteljem vin. Kot je povedal Jagrič, letos že četrtič sodelujejo na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter, kjer so lani prejeli srebro za sauvignon Emino 2017 in bron za modro frankinjo Eminent 2015.

LKK, foto: Hiša vin Emino

banner-ntrc-martinovanje