Mini in maksi

13:59

Predstavljamo vzreditelje: v Tovstem nad Laškim lahko spoznate pasmi coton de tulear in novofundlandec
Kar devet psov ima pri hiši družina Narat-Polanc v Tovstem nad Laškim, a ob našem prihodu ni bilo posebnega hrupa. Novofundlandci so nas prišli povohat in kmalu spet odhlačali vsak v svoj kot dvorišča, medtem ko so nas majhni beli kužki pasme coton de tulear veselo pospremili v hišo in zahtevali vsaj svoj delček pozornosti. V takšni druščini človek ne more biti osamljen, prej obratno. A Barbari Narat Polanc, ki je živalske druščine vajena že iz otroštva, takšna gneča ustreza. Ko je bila krajše obdobje hiša brez živali, ji je ves čas nekaj manjkalo. »Moja sanjska služba je, da bi delala v živalskem vrtu,« nam zaupa.
Njena »desna roka« pri oskrbi psov je 9-letna hči Katarina, ki ima prav tako veliko veselja z živalmi, a ne le s psi. Pokaže nam še perzijsko muco in beloprse ježke, ki so pred kratkim dobili naraščaj, medtem ko razloži, da ima še dva morska prašička. Nekje zunaj so še ovce in zajčki. Njena starejša brata Jernej in David se nagibata bolj v glasbene vode, kar ne preseneča, saj je oče Leon Polanc znan glasbenik, član zasedbe Okrogli muzikanti. A ko je treba peljati na sprehod celo pasje krdelo, rada sodelujeta.
Začetki vzreje
»Leonov oče je imel novofundlandca in po mestu je vedno hodil s tistim velikim črnim psom,« se spominja Barbara, ki ji je bilo to všeč. Z možem sta se zato odločila, da bosta prav tako imela psa te pasme. Posebej jo je navdušil značaj teh odličnih družinskih psov, saj so zvesti, mirni in dobrodušni, potrpežljivi, obožujejo otroke, ne lajajo za vsako stvar in niso agresivni. »Primerni so tudi za začetnike, medtem ko jih ne priporočam za družine z majhnimi otroki, saj so veliki, težki in nerodni,« pravi sogovornica, ki je najprej imela psičko, a je ta žal po nekaj letih poginila. K hiši je nato prišla Agata, predstavnica redkejše rjavodlake inačice te pasme. Nabavili so še samca Lukasa in psičko Bonny in Barbara se je tako resneje začela ukvarjati z vzrejo.
Lukas je še vedno prekrasen črn pes, nekakšen zaščitni znak pasme, ki jo mnogi poznajo iz filma Sreča na vrvici. Mnogi še vedno želijo točno takšnega psa, ko pridejo k njim po mladička. A vzreja te pasme ni enostavna. »Sploh ko psička koti, moraš biti zraven, saj se sicer lahko ob 70-kilogramski mami in majhnem mladiču zgodi marsikaj,« pojasnjuje Barbara, ki je obdržala tudi psičko iz zadnjega legla. Tako velikih kosmatincev pri hiši ne manjka, za protiutež pa so mini bele dolgodlake lepotice z najstarejšo Lucy na čelu. Pred kratkim se jim je pridružil še moški predstavnik.
Beli bombažki
»Coton de tulear je trenutno ena najbolj priljubljenih pasem manjših hišnih psov,« pravi Barbara. To ne preseneča, saj so ti tako imenovani beli bombažki veseli in prijazni, potrpežljivi, učljivi in igrivi, poleg tega imajo čudovito dolgo dlako, ki jim ne izpada. Nega dlake je sicer pri obeh pasmah sestavni del skrbi za pse. Večina lastnikov te pse striže, sama jih le vsake tri dni počeše. Psi so primerni tako za družine z malimi otroki kot za starostnike.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: SHERPA

Vzreja psov Male zverinice, Barbara Narat Polanc foto: Edi Einspieler/Sherpa

Vzreja psov Male zverinice, Barbara Narat Polanc foto: Edi Einspieler/Sherpa

narocite-nt

Deli