Mlada upa Eva Pepelnak in Mitja Suvajac

8:53

Tako različna sta, a hkrati tudi podobna. Vsekakor pa izstopata iz povprečja in dobro vesta, kaj želita v življenju doseči. Eva Pepelnak trenira troskok v AD Kladivar in sodi med najboljše mlade slovenske atletinje, Mitja Suvajac je odličen v fiziki in še na mnogih drugih področjih. Oba sta med 13 letošnjimi prejemniki finančnih sredstev z razpisa Mladi upi za leto 2018, akcije Zavarovalnice Triglav, ki na ta način že nekaj let podpira nadarjene mlade na različnih področjih, od športa, umetnosti, znanosti in parašporta.
Eva je dijakinja I. gimnazije v Celju, Mitja je dijak Gimnazije Celje – Center. Oba sta navdušena nad svojo šolo. Oba sta vozača, saj se Eva vozi na treninge in v šolo iz Radeč, Mitja iz Zreč. Sta tik pred maturo, za katero menita, da jima ne bi smela delati posebnih preglavic. Povezuje ju tudi veselje do naravoslovja. Če se je Eva v osnovni šoli bolj navduševala za fiziko, je v srednji prevladala matematika, pri Mitji pa je bilo obratno. Eva namerava v Ljubljani študirati računalništvo in matematiko, Mitja bo prvo stopnjo študija fizike opravil v Rusiji.
Kaj je prepričalo komisijo, da sta se znašla med nagrajenci razpisa Mladi upi?
Eva: Zagotovo so bili odločilni moji športni uspehi, saj sem lani dosegla četrto mesto v troskoku na svetovnem prvenstvu za mladinke na Finskem, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev. Izbrana sem bila za naj atletinjo med mladinkami za sezono 2018 in že prej sem dosegala vidnejše uvrstitve, na primer leta 2016 sem bila evropska mlajša mladinska podprvakinja …
Mitja: Člani komisije so rekli, da je bil odločilen širok spekter uspehov, ne samo na fizikalnem področju. Zanimata me še matematika in astronomija, z geografi smo na primer naredili reliefni peskovnik, s pomočjo katerega je relief videti kot na topološki karti. O tem sem imel objavljen znanstveni članek v eni od revij. Že tretje leto sem kapetan slovenske fizikalne ekipe na turnirjih, kjer dosegamo vedno boljše rezultate. Na začetku sem sodeloval tudi na debatnih prvenstvih in na tekmovanjih iz drugih disciplin.
Gre za finančno nagrado, ki je zagotovo možnost za lažji napredek …
Eva: Nagrado vidim kot spodbudo in dokaz, da ljudje cenijo to, kar delam. Včasih imaš občutek, da se sam trudiš in da ni odziva. A tokat je bil odziv zelo lep. Nagrada je namenjena razvoju mojega talenta, da bom še uspešnejša, da bom lažje hodila na priprave, da bom imela za opremo in tudi za prevoze, ki so precejen strošek.
Mitja: Pri meni bo denar šel za nakup opreme za fiziko, gre za posebno opremo, ki je niti vsi laboratoriji nimajo. Težava je po mojem v tem, da denar prejme šola (AD Kladivar v Evinem primeru, op. p.) in ta razpolaga z njim, kar ni ravno ustrezno, saj bom v šoli le še kratek čas. Zelo vesel sem bil, ko sem videl, da sva med Mladimi upi dva nagrajenca z znanstvenega področja. Verjamem, da se bo z vztrajnostjo kaj doseglo in namenilo temu področju več denarja ter podpore tudi na državni ravni.
Ali vidita svojo prihodnost v Sloveniji?
Mitja: Od nekdaj rad spreminjam stvari na bolje, kamorkoli pridem. Študija ne bom začel tu, ker ne vidim takšnih možnosti na znanstvenem področju kot v Rusiji, bi se pa rad vrnil in kaj spremenil.
Eva: Za šport se ljudje sicer bolj zanimajo kot za znanost, a atletika ni tako priljubljena kot ekipni športi. Zato mislim, da je pomembna izobrazba. Tudi starši so me vedno usmerjali na ta način. Študirala bom v Ljubljani in mislim, da po koncu ne bo težav z zaposlitvijo. Še naprej bom trenirala deloma v Celju in deloma v Ljubljani ter sodelovala s svojim trenerjem Hrvojem Fižuletom, s katerim se odlično razumeva. V AD Kladivar imam dobre pogoje za delo, saj mi je dvorana vedno na voljo za treninge in tudi v okviru Atletske zveze Slovenije je dobro poskrbljeno za atlete.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: GrupA

DL3U6743