Mladi glasno o svoji poklicni prihodnosti

11:08

V OŠ Polzela je bil 19. februarja 30. medobčinski otroški parlament osnovnih šol Spodnje Savinjske doline.
Že 30 let imajo osnovnošolci po zaslugi Zveze prijateljev mladine Slovenije možnost, da na glas razmišljajo o aktualni temi, ki jo izberejo sami, starejši pa jim prisluhnejo in poskušajo pomagati, da se njihove želje in sklepi uresničijo. Tema jubilejnega parlamenta je Moja poklicna prihodnost. Lani so jo na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru RS izbrali osnovnošolci sami. V večini slovenskih šol so o njej spregovorili na šolskih parlamentih, izbrani predstavniki osmih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline pa so svoja razmišljanja, ugotovitve in sklepe strnili na medobčinskem otroškem parlamentu, ki ga je tokrat gostila OŠ Polzela.
Po uvodnem pozdravu župana Jožeta Kužnika, ki je mladim parlamentarcem zaželel veliko uspeha pri delu, in po pozdravu ravnateljice šole Bernardke Sopčič so se mladim predstavili štirje moderatorji razprav. Organizatorji so k sodelovanju povabili starše otrok, ki obiskujejo njihovo šolo, imajo pa pestro in zanimivo karierno pot. Mlade so za štirimi omizji vodili gradbinec in podjetnik Alen Srebočan, Tinkara Fortuna, samostojna podjetnica in članica znane glasbene skupine Bee Pop, Tadeja Jegrišnik, vodja službe za odnose z javnostmi v Premogovniku Velenje, in Uroš Čotan, fizik in astronom. Mladi parlamentarci, po osem iz vsake šole, so razvili odlične razprave, sklepe pa so ob koncu parlamenta predstavili zbranim v športni dvorani šole. Mnogi mladi še ne vedo, kam jih bo vodila poklicna pot. Vedo pa, da ne bodo izbirali med poklici, ki izumirajo in niso več aktualni. Ob tem so poudarili, da bi morali vsi bolj ceniti vse poklice, saj mnogi postajajo neprivlačni tudi zaradi stereotipov, ki jih družba gradi s pomočjo medijev. Pri odločanju za svoj poklic zato veliko razmišljajo o aktualnosti izbranega poklica v prihodnosti, pri čemer jim ni lahko, saj nihče ne zna natančno napovedati, kakšne profile bo trg dela iskal, ko bodo mladi končali šolanje. Želijo si, da bi se šolski sistem hitreje prilagajal novim poklicem. Ugotavljali so, da pri izbiri poklica denar ne sme biti vodilo, bolj pomembno je, da bodo izbran poklic z veseljem opravljali. Menili so tudi, da je izobraževalni proces za nekatere poklice predolg.
Osem predstavnikov regije bo 12. marca v velenjski Vili Rožle na regijskem otroškem parlamentu, ki ga pripravlja MZPM Velenje, svoja razmišljanja o poklicni prihodnosti delilo z vrstniki iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline. Spodnjo Savinjsko dolino bodo po izboru vrstnikov zastopali Gašper Jesen, Tjaša Tepić, Anej Vodončnik, Lana Mastnak, Meta Sedminek, Nina Benić, Inja Rampre in Kristina Vodeb.

TT

banner-teal

T parlament

Deli