Mladi tekmovali v pravilni higieni zob

16:45

Zdravstveni dom Celje je danes podelil priznanja najboljšim šolarjem v projektu Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani. Gre za akcijo, ki je potekala v letošnjem šolskem letu v okviru preventivnega otroško-mladinskega zobozdravstvenega programa. Sodelovalo je kar 111 osnovnih šol in 10 šol s prilagojenim programom iz celotne celjske regije.

Danes so pohvale in priznanja dobili tisti učenci iz 20 osnovnih šol iz Štor, Vojnika, Dobrne in Celja, ki so za svojo ustno higieno najbolj skrbeli. Kar 141 se jih je jih je bilo.

teeth-209860_960_720
Vir: Pixabay

Akcija traja že 32 let, njena pobudnica, ki še danes tekmovanje za čiste zobe vodi, je višja medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Karlina Praprotnik.

In mladi so se skozi vse šolsko leto naučili veliko. Ne samo pravilnega umivanja zob, ampak tudi negativnih posledic, do katerih pride, če ne skrbijo za ustno higieno. Strokovnjaki opažajo, da je med ljudmi v zadnjih letih sicer kariesa nekoliko manj, še vedno pa so pereč problem bolezni obzobnih tkiv, zato je pravilna ustna higiena v zgodnjih letih toliko bolj pomembna.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli