Mlečna donacija za socialno ogrožene družine

Suša že vpliva na kakovost in količino krme

14:05

V času epidemije koronavirusa se je marsikatera družina znašla v težki finančni situaciji. Tega se zavedajo tudi v Kmetijski zadrugi Braslovče, zato so v sodelovanju z braslovško občino in Mlekarno Celeia med Braslovčane razdelili 1.800 litrov trajnega mleka.

KZ Brasloveč donacija mleka
Kmetijska zadruga Braslovče je v sodelovanju z Mlekarno Celeia tamkajšnji civilni zaščiti predala 1.800 litrov trajnega mleka. Toliko litrov, kolikor je v občini gospodinjstev. Pripadniki civilne zaščite so donacijo razdelili med občane.

Količina je simbolična, v občini Braslovče je namreč 1.800 gospodinjstev. »Že od začetka tega negotovega obdobja smo v stiku z vodstvom občine in s civilno zaščito. Med pogovori smo ugotovili, da bi ljudem tovrstna donacija zelo prav prišla. Ker se v zadrugi vselej trudimo po najboljših močeh za stranke in ker želimo pomagati lokalnemu prebivalstvu, smo se odločili za donacijo,« je povedal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Braslovče Boštjan Čulk, ki je k sodelovanju pri donaciji povabil tudi Mlekarno Celeia, s katero zadruga tudi sicer sodeluje. »V zgolj nekaj dneh smo izvedli celotno akcijo,« je bil zadovoljen Čulk. Slednjemu se je zahvalil tudi braslovški župan Tomaž Žohar, ki je ob tem izpostavil pomen solidarnosti in pomoči v teh težkih časih. Tako Čulk kot Žohar sta prepričana, da tokratna akcija ni bila zadnja in da bodo v prihodnjih dneh oziroma tednih na podoben način še pomagali občanom.
Čulk pravi, da kot edina KZ v občini skušajo svojo ponudbo prilagajati potrebam ljudi in podeželskega okolja. »Ta akcija je na nek način tudi zahvala vsem strankam, ki so se obračale in se še v teh negotovih časih obračajo na nas. Do zdaj smo se vselej trudili, da smo jim znali svetovati in jim ponuditi dobro blago ter storitve po ugodnih, dostopnih cenah. Za to se bomo trudili tudi v prihodnje,« pravi Čulk.

Epidemija že znižala ceno mleka
Trenutna gospodarska slika v državi ni zavidljiva in s težavami se vsak dan bolj srečujejo tudi kmetje. Zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, se je odkupna cena mleka že znižala, je dejal direktor braslovške KZ. »Na ravni Mlekarne Celeia smo se že aprila dogovorili za znižanje odkupne cene. Za zdaj odkup še poteka normalno, prodaja žal ne več tako oziroma v takšnem obsegu, kot bi si želeli. Ustvarjajo se tudi že zaloge, ampak računamo na to, da bo potrošnja začela ponovno naraščati, da se bo življenje postopno vrnilo v ustaljene tirnice.« Ob tem dodaja, da bodo trenutne razmere zagotovo močno vplivale predvsem na manjše kmetije, kjer bi se lahko odločili za trajno prekinitev proizvodnje mleka. »Za zadrugo kot odkupovalca in prodajalca oziroma dobavitelja repromateriala bi bilo to zelo neprijetno,« pravi in poudarja, da mora zadruga usmerjati v nove oziroma dodatne aktivnosti, sploh na področju trgovinske dejavnosti. »Prodajali bomo to, kar ljudje potrebujejo, vedno bolj tudi gradbeni material, drva, les, servisne storitve. Res želimo zagotoviti široko ponudbo tega, kar ljudje na podeželju potrebujejo.« Tako se iz klasično usmerjene kmetijske zadruge vedno bolj usmerjajo v popoln servis za stranke.

LKK, foto: TT – Utrip S.D.

Poleg koronavirusa pa kmetom letos grozi tudi suša. Več o tem preverite v tiskani izdaji Novega tednika (št. 19, 7.5.2020)