Na 112 največ klicev zaradi požarov

9:33

Na celjski območni izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje so lani sprejeli več kot 50 tisoč klicev za pomoč. Največ maja, junija in oktobra. Gre za številko 112, od koder navežejo stik z vsemi operativnimi ekipami, ki so glede na potrebe in nujne situacije pristojni za posredovanje.

Največ klicev je bilo zaradi požarov in eksplozij, sledile so nesreče v prometu in ostale nezgode. Lani je bilo v primerjavi z leti prej manj klicev zaradi naravnih nesreč in onesnaženj. Med najpogostejšimi odhodnimi klici iz centra 112 so bile povezave z zdravstvenimi ustanovami, gasilci in policisti. Iz centra za obveščanje so zaradi različnih nujnih primerov daleč največkrat aktivirali prostovoljne gasilske enote. V vseh lanskih posredovanjih, kjer so klicatelji zaradi požarov klicali na 112, je tako sodelovalo skoraj 15 tisoč prostovoljnih gasilcev. Center je za določena posredovanja aktiviral tudi gorske reševalce, industrijske gasilske ekipe, potapljače in tudi kinologe.

Statistika preteklega meseca pa denimo kaže, da je tudi letos bilo največ klicev zaradi požarov na objektih, pa tudi v naravi. Sledijo prometne nesreče. Nekajkrat so center občani obvestili tudi o nesrečah pri športnih aktivnostih, požarih v prometu ter težjih delovnih nesrečah. Največ letošnjih klicev na številko 112 je bilo z območja Celja, Velenja, sledijo Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice in Laško.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

banner-ntrc-martinovanje

Deli