Na Celjskem rumeni alarm

13:52

Predvsem v jugozahodni in delu osrednje Slovenije že dežuje, drugam se bo dež razširil v noči na nedeljo. Vremenoslovci opozarjajo na hiter porast rek in hudournikov. Do ponedeljka zjutraj bo državo namreč zajelo močno deževje. Predvsem v nedeljo bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, te bodo, kot pravijo na agenciji za okolje, bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji.

hidro-arso
Za soboto je Arso na območju Primorske razglasil oranžno oz. drugo največjo stopnjo ogroženosti, v nedeljo pa na območju celotne Slovenije. Na spletni strani opozarjajo na poplave vodotokov ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo.

V večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije bo v približno 48 urah predvidoma padlo od 60 do 120, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. V severovzhodnih krajih pričakujejo do okoli 50 milimetrov padavin. Predvsem v višjih legah bo pihal močen jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Meja sneženja bo večinoma nad 2000 metri nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek, opozarjajo vremenoslovci.

Ob tem na Agenciji za okolje opozarjajo, da lahko zaradi nalivov reke in hudourniki v večjem delu države hitro in močno narastejo. Prva razlivanja rek se bodo predvidoma začela v noči na nedeljo na jugu in zahodu države, zlasti v porečjih Vipave, Reke in Kolpe. V nedeljo lahko poplavijo tudi manjše reke na širšem območju osrednje Slovenije in tudi drugje po državi.

V ponedeljek bodo še naraščale reke na severovzhodu in reke v porečjih Ljubljanice in Krke, v nedeljo sredi dneva in v ponedeljek pa bo povišana tudi gladina morja ob slovenski obali, kar pomeni, da lahko morje poplavi nižje dele obale.

LK, foto: ARSO