Na Celjskem se spet vrstijo zlorabe bančnih kartic

8:03

Celjski kriminalisti preiskujejo sum zlorabe oziroma ponarejanja bančnih kartic. Pretekli teden smo poročali, da so policisti na območju Slovenskih Konjic zaznali dva primera uporabe ponarejenih bančnih kartic na dveh bankomatih. Pred dnevi se je enaka zgodba ponovila še na območju Mozirja, kjer so v enem izmed bankomatov našli dve ponarejeni bančni kartici. Obstaja tudi sum, da za temi kaznivimi dejanji stojijo isti storilci. V enem primeru so neznanci namreč uspeli dvigniti 1500 evrov.

Več podrobnosti o tem je objavljeno v tiskani izdaji Novega tednika. 

Po naših podatkih je šlo za bančne kartice z magnetnimi zapisi, ki so se nanašali na tuje banke in ne slovenske. Prav tako naj bi šlo za »belo plastiko«, ki je angleški izraz za ponarejene kartice, ki sploh ne vsebujejo logotipov izdajateljev. To kaže na sum, da gre za dobro organizirano kriminalno združbo, za katero lahko stojijo tudi tuji storilci takšnih kaznivih dejanj.

Tako imenovana “bela plastika”.

Gre za zelo premišljeno kaznivo dejanje, ki je mešanica t.i. »skimminga« in »cash trappinga«. Za prvega je značilno, da neznanci na bančne avtomate nad režo za vstavitev plačilnih kartic namestijo čitalce magnetnih zapisov, ta del zlorabe je v primerih kartic, ki so bile uporabljene na Celjskem, moral biti opravljen najverjetneje v tujini, kjer so storilci na tak način pridobili podatke imetnikov kartic.  Za »cash trapping« ali za past za gotovino pa je značilno, da storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine, tako, da bankomat denarja ne izda, denar pa ostane tik pred režo, od koder ga storilci s tehničnim posegom lahko dobijo ven.

Več podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika. 

SŠol

 

Deli