Na Celjskem zaradi raka zboli letno skoraj dva tisoč ljudi

12:17

Začel se je teden boja proti raku pod geslom Evropski kodeks = manj raka. Območna enota nacionalnega inštituta za javno zdravje bo tako skupaj z Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravil več informativno-svetovalnih dogodkov, usmerjenih v preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka. V naslednjih dneh bodo v Celju opozarjali tudi na pomen državnih presejalnih programov Svit, Dora in Zora.

Eno od 12 priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa je ravno redna udeležba v organiziranih presejalnih programih. V Sloveniji so to programi Zora, Dora in Svit, ki pomembno pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju morebitnih predrakavih sprememb na materničnim vratu, na dojkah in debelem črevesu in danki.

zdravnik2

Podatki o razširjenosti raka kažejo, da v celjski regiji v letu dni na novo zboli za rakom približno 1850 ljudi. Med petimi najpogostejšimi raki, zabeleženimi pri moških v celjski regiji so rak kože (brez melanoma), rak prostate, rak sapnic in pljuč, rak debelega črevesa in danke ter rak ust in žrela. Pri ženskah v celjski regiji, ki so zbolele v zadnjih letih, so bili med petimi najpogostejšimi: rak kože, rak dojke, rak debelega črevesa in danke, rak sapnic in pljuč ter rak materničnega telesa. V letu 2015 je po podatkih Registra raka RS zaradi onkološke bolezni umrlo 876 ljudi, med njimi 509 moških in 367 žensk. Podatki tudi kažejo, da v Sloveniji živi več kot 100 tisoč ljudi, ki so že kdaj zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Podatki kažejo, da se breme raka z leti povečuje – predvsem zaradi staranja prebivalstva, namreč več kot 60 odstotkov novozbolelih je starejših od 65 let.

V teh dneh se bodo tako zvrstile številne aktivnosti na Celjskem, s katerimi želijo zdravstveni strokovnjaki odzivnost v presejanih programih še povečati. Aktivnosti bodo v obliki stojnic, predavanj, nasvetov o zdravem načinu življenja.

Napovednik preventivnih dogodkov v Celju ob tednu boja proti raku in mesecu boja proti raku na debelem črevesu in danki

Informativno-svetovalne stojnice v Citycentru Celje:

6. marec 2019, od 9. do 19. ure, in 7. marec, od 9. do 15. ure: strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje bodo na preventivni stojnici na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic. Udeleženci bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Na podlagi rezultatov bodo strokovnjaki svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni.

6. marec 2019, od 10. do 15. ure: prikaz samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih, predstavitev Evropskega kodeksa proti raku in presejalnih programov Dora, Zora in Svit – z namiznim modelom debelega črevesa.

7. marec 2019, od 9. do 21. ure: predstavitev državnega presejalnega Programa Svit. Obiskovalce bodo seznanjali s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa ter morebitne bolezenske spremembe.

7. marec 2019, od. 14. do 19. ure: informiranje o zdravi prehrani, pokušina zdravih prigrizkov in razdeljevanje kuharskih receptov (profesor Srečko Lešek z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje).

Dogodki na sejmu Altermed v Celju:

15. – 17. marec 2019, od 9. do 18. ure, sejem Altermed: sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo predstavili državni presejalni Program Svit z napihljivim modelom debelega črevesa.

15. – 16. marec 2019, od 9. do 15. ure, sejem Altermed: strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje bodo na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic. Udeleženci bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Strokovnjaki bodo svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni.

SŠol

Deli