Na Korošici bodo zgradili nov dom

15:50

Nedavni požar, ki je izbruhnil v zimski sobi Kocbekovega doma na Korošici, je kočo povsem uničil. Na srečo je bil dom zavarovan in v Planinskem društvu Celje-Matica, ki je lastnik doma, že načrtujejo izgradnjo nove koče.

Kocbekov dom na Korošici, na dobrih 1800 metrih nadmorske višine, je že od nekdaj priljubljena planinska postojanka in izhodišče za številne poti na okoliške vrhove. Dom je bil znan tudi po vsakoletni pripravi nogometne tekme na najvišje ležečem nogometnem igrišču pri nas. Nedavni požar je zato pretresel člane društva in planince širom Slovenije, ki kličejo na sedež Planinskega društva Celje-Matica in sprašujejo, kako lahko pomagajo. Predsednik društva Mirko Doberšek pravi, da bo pomoč vsekakor dobrodošla in da so že odprli poseben račun, kamor je mogoče nakazati prostovoljne prispevke. Ob tem poudarja, da je posebej žalostno, da se je 15-letna prenova doma šele dobro končala, saj so pred kratkim uredili nova stranišča in fotovoltaiko.

Na upravnem odboru društva so že imenovali gradbeni odbor in se odločili za gradnjo nove koče, saj druge možnosti ni, pravi Mirko Doberšek. Naložba bo vredna od 400 do 500 tisoč evrov. Kaj bodo na Korošici storili prihodnjo sezono, ki se je ponavadi začela 15. junija, še ni povsem jasno, verjetno bodo uredili začasno brunarico, kjer se bodo planinci lahko okrepčali in si odpočili.

TC, foto: arhiv društva

Planinsko društvo je v Abanki odprlo račun za prostovoljne prispevke. Številka je: 051 008 015 958 723, sklic 00 005, Kocbekov dom na Korošici.

DSC_0061

Deli