Na Ljubečni festival zelene mobilnosti

Predstavili tudi napredni električni avtobus GreenGo

16:45

V smislu uveljavljanja ciljev trajnostne mobilnosti je bila na poligonu v Ljubečni, v okviru projekta Rally Rotary Zelena Savinjska, celovita predstavitev električnih in hibridnih vozil, električnih koles in skuterjev ter drugih prihajajočih nosilcev mobilnosti prihodnosti. Na dogodku so predstavili tudi enega najbolj naprednih mestnih električnih avtobusov.

Predstavitev električnega avtobusa GreenGo na poligonu v LJubečni.
Predstavitev električnega avtobusa GreenGo na poligonu v LJubečni.

Rotary Slovenija s projektom Rally Rotary že od l. 2015 in z na tej podlagi ustanovljeno slovensko platformo zelene mobilnosti Edison služi kot inovativni primer znotraj globalnega Rotaryja. Projekti elektrifikacije Zelene Keltike, Zelene Balkanike in Adriatike, Zelene Dolenjke ter platforma zelene mobilnosti Edison in znotraj nje nastajajoče prebojne rešitve zelene mobilnosti in združevanje podjetij, inštitutov, občin, vlade in Rotary klubov s tem namenom predstavljajo pomembno socialno inovacijo.

Današnji, 8. Rally Rotary, na Ljubečni pri Celju, s partnerji Rotaryja BMW, Renault, Elektro Celje, Triglavom, T2-Rotalabom/GreenGo, Hidrio, Elesom, Plan-netom, Nomagom, Remontom in številnimi drugimi je tako prerastel v pravi festival zelene mobilnosti.

Vožnja z električnim motociklom
Vožnja z električnim motociklom

Na dogodku je Rotalab-GreenGo kot start up podjetja Edisona, v sodelovanju z Nomagom, predstavil enega najbolj naprednih mestnih električnih avtobusov, ekstra lahko kompozitni e-bus GreenGo, ki lahko z enim polnjenjem opravi 300 kilometrov in je na primer v Budimpešti že vključen v mestni promet.

“Ko govorimo o mobilnosti, že dolgo nimamo več v mislih zgolj premika iz točke A do točke B. Naš dan je sestavljen iz različnih oblik mobilnosti, ki so med seboj vedno bolj povezane in prepletene. V Nomagu smo v zadnjih letih naredili velike in strateške korake pri razvoju mobilnosti v Sloveniji in regiji Alpe Adria. Že ob ustanovitvi smo se odločili, da želimo biti vodilni tudi na področju zelene mobilnosti in v sodelovanju z vedno večjim številom razvojno naravnanih občin uspešno stopamo po tej poti,« je povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago, ki je tudi opravila testne vožnje novega mestnega modularnega e-avtobusa.”

DL3U2168
Udeleženci festivala Zelene mobilnosti se odpravljajo na testno vožnjo od Ljubečne proti Celjskemu sejmu.

 Dogodek na Ljubečni so pripravili  Rotary District 1912, ki je zadolžen za področje Slovenije in Makedonije ter Rotary klubi iz Celja, Velenja, Žalca, Ajdovščine, Idrije in Medvod. ki so ob tem prispevali tudi sredstva v dobrodelne namene.

RG

Foto: GrupA

Deli